Imatge de la terrassa d'un bar a la plaça Verdaguer de Tarragona

Els restaurants reclamen poder servir sopars: «El virus no es transmet en funció de l’hora»

Sàmper ha afirmat que Procicat ja estudia permetre aquesta mesura

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha demanat a la Generalitat que permeti servir sopars als restaurants i oferir servei més enllà de les 17 de la tarda, tal com ja ha proposat l'Ajuntament de Barcelona. En un comunicat l'entitat ha assenyalat que el coronavirus «no es transmet més o menys en funció de l'hora», sinó per les mesures de seguretat que hi hagi. «A les reunions de familiars i amics en llocs inhòspits no n'hi ha ni una», han afegit. És per això que creuen que el tancament de bars i restaurants a la tarda «propicia que la gent es reuneixi en espais inadequats sense mesures sanitàries i sense control», la qual cosa «deriva en contagis».

Aquest diumenge, el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha avançat que el Procicat ja estudia permetre als restaurants servir sopars, però en un primer moment només a les terrasses. Des de la FECASARM han dit estar «perplexos per les paraules del conseller» ja que hi ha «mesures tecnològiques, científiques i de bioseguretat que aconsegueixen un nivell de seguretat a l'interior dels locals fins i tot superior als espais oberts».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El president de l'entitat, David López, ha indicat que «la gent se segueix reunint igual» encara que sigui en espais privats de «molt difícil accés» per als cossos policials mentre que «les activitats legals pateixen pèrdues milionàries i han de tancar definitivament». La FECASARM ha insistit que l'actual restricció horària de la restauració és «desproporcionada».

La FECASARM proposa a Salut una prova pilot per obrir 10 locals de Barcelona

La FECASARM ha proposat al Departament de Salut una prova pilot per obrir deu locals de restauració i oci nocturn de Barcelona el 21 de maig amb prop de 4.000 persones, segons fonts de l'entitat. L'objectiu és demostrar la seguretat de les activitats d'oci nocturn, sempre que es prenguin les mesures convenients, i motivar la recuperació econòmica d'aquest sector.

Per a realitzar la prova, l'organització proposa fer tests a tots els assistents abans de l'obertura dels establiments i mantenir l'ús de les mascaretes, gel hidroalcohòlic i un sistema de ventilació adient. FECASARM ha assegurat que la Generalitat està estudiant la proposta i també ha demanat suport a l'Ajuntament de Barcelona. Per poder entrar als establiments, els assistents hauran d'estar vacunats o fer-se un test abans de l'obertura. En cas de donar positiu, el centre ho comunicarà a les autoritats sanitàries i l'aplicació 'Liberty Pass' generarà un QR vermell que negarà l'entrada als locals.

En cas de resultat negatiu, l'aplicació emetrà un codi QR verd, vàlid per accedir als locals col·laboradors durant 72 hores, o el temps que fixi l'autoritat sanitària competent. Per entrar als recintes caldrà presentar aquest QR verd, dotat també de tecnologia per evitar la suplantació de la identitat. L'objectiu de FECASARM és implementar aquestes mesures en coordinació amb les autoritats sanitàries de la Generalitat.

Aquestes mesures se sumarien a l'obligació de portar mascareta, la instal·lació de dispensadors de gel hidroalcohòlic, la disponibilitat de mascaretes a les barres i l'accés per a clients que les necessitin, així com un sistema de purificació d'aire i superfícies.