Gent passejant pels carrers de Barcelona el juliol del 2020

Les restriccions que anunciarà avui el Govern: confinament perimetral i més limitacions socials

L'estat d'alarma actual no permet un confinament domiciliari

La segona onada del coronavirus segueix desbocada a Catalunya i aquest dijous el Govern de la Generalitat anunciarà només restriccions per intentar posar fre a la situació. La possibilitat d'un confinament domiciliari, tal com ha fet França, no és viable perquè l'estat d'alarma actual no ho permet i la mesura podria ser suspesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. D'aquesta manera, la mesura que s'aplicarà a partir d'aquest divendres, segons explica 'La Vanguardia' serà el confinament perimetral.

A partir d'aquí, caldrà veure quin perímetre es decideix acotar: per barris, municipis, regions sanitàries o tota Catalunya. Sigui com sigui, aquesta mesura impedeix entrar o sortir del perímetre marcat exceptuant casos molt puntuals. Les dades epidemiològiques són molt preocupants i és probable que s'acoti de manera diferent els territoris amb relació a les xifres de contagi actuals.

Per tot plegat, s'espera que el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, expliqui les mesures aquesta tarda. Una restricció que servirà per reduir dràsticament la mobilitat, quelcom que no ha passat en els darrers dies amb les actuals limitacions. Només caldrà veure quants dies s'aplica aquest confinament i si s'allargarà en un futur, tal com va passar al mes de març.

D'altra banda també està previst restringir encara més algunes de les limitacions actuals. Tal com indica el citat mitjà: parcs, teatres, cinemes, pistes esportives, centres comercials i qualsevol punt de trobada de persones podria ser subjecte d'una nova reducció d'aforament o directament d'un tancament. A més, els bars i restaurants continuaran tancats igual que els darrers quinze dies. Només quedaran obertes les escoles. El batxillerat i la formació professional amb limitació de presència i la Universitat amb classes en línia.

 

Un confinament domiciliari no és possible

El ministre de Sanitat del govern espanyol, Salvador Illa, ja va avisar que no és possible aplicar un confinament domiciliari amb l'estat d'alarma actual: «Ni d'un dia, ni de dos dies, ni de cap de setmana», va assegurar. «Les possibilitats d'actuació d'acord amb l'estat d'alarma són prou contundents per prendre mesures per contenir i reduir els contagis», va indicar Illa.