El termòmetre de la farmàcia Buxó, al passeig de Pere III de Manresa, a les tres del migdia

Imposen restriccions en 357 municipis catalans per l'onada de calor

Se suspenen les activitats en el lleure com acampades en diferents zones de Catalunya i també es tanquen 11 massissos fins a la mitjanit de dimarts

Fa dies que Catalunya travessa una situació excepcional. Qualsevol descuit pot ocasionar una tragèdia. Les altes temperatures d'aquests dies a tota la geografia catalana han fet que el Departament d'Interior hagi pres la decisió d'ampliar a 357 municipis de 27 comarques les restriccions per l'onada de calor. 

A més a més, també anuncien que tancaran 11 massissos fins a la mitjanit de dimarts. Així, la Direcció General d'Agents Rurals ha elevat el nivell 3 del Pla Alfa a 82 municipis més que els vigents fins ara i a set comarques més. 

Pel que fa als massissos es passa de nou a onze, ja que s'hi sumen Montmell-Marmellar i Montsant. Els onze espais naturals tancats són al Montgrí, al cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialb, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montsant i Montsec-Marmellar.

Les restriccions, des de la mitjanit de divendres a la mitjanit de dimarts

Les restriccions estaran vigents des de la mitjanit de divendres a la mitjanit de dimarts. Entre d'altres, es manté la suspensió d'activitats de lleure, es restringeixen les colònies i se suspèn l'activitat agrícola amb maquinària entre les 12 i les 18 hores en els municipis amb el nivell 3 activat.

Donat el greu perill d’incendi per la situació meteorològica existent (l’onada de calor, les humitats relatives per sota de les habituals, el dèficit hídric estructural i els vents previstos a partir de demà) demà dia 22 de juliol a les 00.00 hores s’activarà el nivell 3 del Pla Alfa a 357 municipis de 27 comarques.

Imatge de l'incendi al Bages.
Els focs són una de les constants d'aquests dies a Catalunya. | ACN

Quines són les restriccions? 

 1. Es suspenen les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, i que s’hauran de traslladar a algun nucli habitat o població o bé retornar al punt d’origen.
 2. Es restringeixen les activitats de colònies, estades i campus esportives a l’entorn immediat de les edificacions on es dormi.
 3. Es restringeixen les activitats de  casals de vacances i casals esportius al nucli de població excepte que es desplacin a algun altre nucli de població i no comporti ús del medi natural.
 4. Se suspèn  l’activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores. S’exceptua la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l’alfals i altres herbàcies, llaurar els camps de rostolls i el conreu d’arròs.
 5. Se suspenen les obres a la xarxa interurbana que comportin ús de maquinària amb risc d’incendi, inclosa la sega de cunetes, excepte si compten amb una autorització expressa del Servei Català de Trànsit i amb un informe previ de la Direcció General d’Agents Rurals.
 6. Se suspenen els usos excepcionals de la via  en la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya corresponents a proves esportives, marxes ciclistes, filmacions, trenets turístics, rallis i altres anàlogues, excepte aquells que autoritzi expressament el Servei Català de Trànsit amb informe previ de la Direcció General dels Agents Rurals.
 7. Es restringeix  l’ús d’eines (bufadors, serres radials, ...) a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si per motius de força major s’han d’utilitzar cal que sigui comunicat a agents rurals per establir mesures de seguretat.
 8. Es limita la  circulació motoritzada  en el medi natural (s’exceptuen residents i activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables).
 9. Es limita la circulació del transport dins del bosc dels productes forestals en horari entre les 12 hores i les 19 hores.

(*) Aquest és un text literal agafat del lloc web del Govern de la Generalitat. El poden consultar aquí. 

Restriccions en 377 municipis

 1. Alt Camp (4 municipis)
 2. Alt Empordà (45 municipis)
 3. Alt Penedès (15 municipis)
 4. Alt Urgell (5 municipis) Anoia (18 municipis)
 5. Bages (30 municipis)
 6. Baix Empordà (24 municipis)
 7. Baix Llobregat (24 municipis)
 8. Baix Penedès (8 municipis) 
 9. Barcelonès (3 municipis), 
 10. Conca de Barberà (4 municipis)
 11. Garraf (6 municipis)
 12. Garrigues (12 municipis)
 13. Gironès (19 municipis)
 14. Maresme (11municipis)
 15. Moianès (6 municipis)
 16. Noguera (19 municipis)
 17. Pallars Jussà (6 municipis)
 18. Pla de l’Estany (9 municipis)
 19. Priorat (11 municipis)
 20. Ribera d’Ebre (1 municipi)
 21. Segarra (6 municipis) 
 22. Selva (12 municipis)
 23. Solsonès (11 municipis)
 24. Urgell (6 municipis)
 25. Vallès Occidental (19 municipis)
 26. Vallès Oriental (25 municipis)