Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un senyor gran assegut en un sofà ia la dreta una mà subjectant bitllets d'euro de 50 €`

El retard que hi pot haver aquest any amb la paga extra de Nadal: quan la cobraràs

Es tracta d'una de les dates més esperades per part dels pensionistes

Un dels moments més esperats de l'any per part de pensionistes i jubilats és el cobrament de la paga extra de Nadal. Ara bé, aquest any es podrien emportar certa decepció, ja que és probable que l'ingrés es faci amb una mica de retard.

De manera oficial aquest abonament s'hauria de fer a començaments de desembre. Però com passa amb l'extra d'estiu o amb la resta de mensualitats de caràcter ordinari, els bancs avancen els pagaments. Per tant, això els permetrà cobrar la prestació al voltant del dia 25 de cada mes.

En qualsevol cas, aquest any hauran de fer front a una lleugera demora. No hi ha motius per alarmar-se per aquesta decisió, ja que hi ha una explicació. En principi, els beneficiaris d'una pensió veuran ingressats els diners de l'extra de Nadal a finals de novembre. A més, coincidirà amb la mensualitat, de manera que cobraran el doble respecte a altres mesos. Val a dir que resulta complicat que la Seguretat Social esgoti els terminis límits establerts per a l'abonament.

Aquest any no es cobrarà el 25 de novembre

La paga de Nadal sol ser a la butxaca dels pensionistes el 25 de novembre. Per a moltes persones suposarà tot un desfogament comptar amb aquesta quantitat de diners. I no només per totes les despeses que caldrà fer amb motius de les festes i celebracions que es duran a terme al desembre.

També cal recordar la inflació en els aliments, l'increment de les factures energètiques i dels combustibles. Seria convenient destacar, a més, el paper que exerceix aquest col·lectiu amb els seus fills i nets, ja que sobre ells recau de vegades tot el pes econòmic del nucli familiar.

Muntatge amb parella de gent gran i moneder amb bitllets d'euro
El dia 25 de novembre no podran cobrar la paga de Nadal. | Pexels, Photo Images

Amb les seves pagues i estalvis han de fer front a les necessitats d'unes quantes persones. Aquest any, les 'estrenes' que percebien el 25 de novembre hauran d'esperar una mica. No hi haurà més remei que armar-se de paciència.

I tot per culpa del calendari. El dia escollit per fer l'ingrés cau en dissabte, per la qual cosa és probable que no arribin els diners als seus comptes fins al dilluns 27 de novembre. Acostuma a ser el més habitual en aquest tipus de situacions. Quan el 25 coincideix amb un cap de setmana o un festiu, la paga no es cobrarà fins al dia hàbil següent. Pot passar que algun banc optés per avançar-ho al 24, però tampoc no és el més freqüent.

La paga extra de Nadal tindrà la mateixa quantia que la d'estiu. Per tant, a finals de novembre els pensionistes i jubilats percebran el doble del que és habitual mensualment. És a dir, la persona que cobri 1.300 € durant aquest mes duplicarà l'import i ingressarà 2.600 €.

Primer pla de les mans d'una persona gran i la imatge de diversos bitllets d'euros al costat
Hauran d'esperar fins al dilluns 27 de novembre per veure ingressada l'extra. | Getty Images, PixaBay

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Quan la percebran els treballadors?

La Seguretat Social sol ser molt estricta quant a l'abonament de les pagues. Gairebé sempre s'ajusta a uns terminis inamovibles, però la situació canviarà del tot quan es tracti de treballadors per compte propi.

Els convenis col·lectius i l'Estatut dels Treballadors recullen les dates en què s'han de fer efectives les extres de Nadal. A tot tardar, s'ingressaran el 24 o 25 de desembre. Tot i això, la majoria la tindrà als seus comptes entre el 15 i el 25 d'aquest mes.

Però hi ha un grup de treballadors que no tindran accés a les pagues extraordinàries. Són aquells que les tenen prorratejades en 12 entregues. Per tant, en lloc de comptar amb 14 pagues, es van conformar amb 12 en què s'inclouen la part de l'extra d'estiu i la de Nadal.