Retiren 16 medicaments per a la cremor d'estómac que poden ser perjudicials

Han detectat un possible compost cancerigen als medicaments amb ranitidina

Medicamentos
L'AEMPS ha ordenat la retirada de setze medicaments | CatalunyaDiari.cat

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat retirar del mercat setze medicaments que contenen ranitidina, principi actiu que s'utilitza per reduir la producció d'àcid a l'estómac. Es tracta d'una mesura preventiva, després d'haver detectat un possible element cancerigen, tot i que no hi ha evidències encara que la presència d'aquesta substància hagi afectat la salut dels pacients que han consumit el medicament.

El passat 13 de setembre s'informava d'una revisió de medicines que contenien ranitidina en l'àmbit europeu per detectar N-Nitrosodimetilamina (NDMA) en alguns d'aquests fàrmacs que es recepten per reduir la producció d'àcid a l'estómac. El compost està classificat com a possible carcinogen per als humans, basant-se en estudis amb animals, per la qual cosa podria perjudicar la salut de molts pacients, tot i que en petites quantitats no causa cap dany. De fet, la NDMA es troba en alguns aliments i fonts d'aigua.

La llista de medicaments retirats

L'AEMPS ha ordenat la retirada de tots els lots de ranitidina en comprimits que estiguin al mercat a tot Espanya, que comercialitzen 16 farmacèutiques. Els medicaments es coneixen amb el nom de ranitidina més el del respectiu laboratori, o amb d'altres com Alquen, Ardoral, Zantax i Terposen. En canvi, però, els medicaments amb ranitidina intravenosa continuaran al mercat, ja que són essencials en algunes indicacions terapèutiques. 

A més, l'AEMPS recomana no interrompre el tractament sense consultar-ho prèviament amb el metge. Existeixen altres medicaments amb altres principis actius, com l'omeprazole, pantoprazole, lansoprazole o la famotidina, que poden tractar les mateixes molèsties o malalties i, per tant, substituir els medicaments retirats, sempre sota prescripció d'un professional sanitariEl llistat de medicaments retirats pot consultar-se a la pàgina web de l'agència.

 

També et pot interessar...

  • L'Exèrcit sancionarà els legionaris fotografiats si es demostra que van beure alcohol
  • El misteri d'Avinyonet del Penedès, segon poble més ric d'Espanya


Comentaris

envia el comentari