L'Exèrcit sancionarà els legionaris fotografiats si es demostra que van beure alcohol

La institució militar ha canviat d'opinió després d'eximir els soldats per falta de proves

L'Exèrcit no veu proves per demostrar que els legionaris haguessin begut alcohol
L'Exèrcit no veu proves per demostrar que els legionaris haguessin begut alcohol | Twitter

L'Exèrcit ha canviat de parer. Mentre que ahir anunciava que eximiria els legionaris immersos a l'ull de l'huracà de la polèmica per prendre cerveses portant subfusells durant una parada a Vilafranca, avui ha declarat que prendrà mesures contra els soldats en cas de provar que realment havien consumit alcohol. 'El País' relata —a partir de fonts militars— que el responsable principal seria, evidentment, el capità al capdavant la unitat que va ordenar els soldats endur-se les armes dels autobusos, ja que havien de proveir-se de carburant.

15 dies de multa o 30 d'arrest

L'article disciplinari número 70 del Codi Penal Militar considera falta greu el fet de consumir begudes alcohòliques, i consegüentment estupefaents, durant el servei d'armes o portant-les. Així mateix, malgrat que no tenien munició, els soldats duien els subfusells mentre descansaven en la terrassa del bar del municipi consumint cerveses amb alcohol. L'Exèrcit de Terra contempla una sanció de fins a 15 dies de multa o 30 d'arrest per als protagonistes de la fotografia i l'oficial de la unitat, responsable de l'ordre.

El capità de la unitat, en el punt de mira

Per fer-ho, però, caldrà demostrar que van consumir les cerveses i, alhora, esbrinar quins queden exemptes. Ara bé, el procediment disciplinari advoca per la presumpció d'innocència i garanties com el dret a no declarar, que podria ajornar la decisió marcial fins a 1 any —o més en cas de recórrer l'expedient. El que està clar és que determinar la responsabilitat del capità és encara més primordial, ja que el fet d'ordenar endur-se les armes dels autobusos perquè havien d'omplir el dipòsit no té gaire validesa justificativa. Paral·lelament, podria haver permès que els seus subordinats prenguessin alcohol mentre portaven els subfusells.

També et pot interessar...

 


Comentaris

envia el comentari