Botifarres, fuets i altres embotits de la marca d’Oix, elaborats a Girona

Llença’ls si els tens a casa: Retiren diversos embotits dels súpers de Catalunya

Els productes s'elaboren a un establiment de Girona, el qual ha hagut d'aturar la seva activitat

Les autoritats catalanes han alertat a l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) de la presència de Listerio monocytogenes a diferents lots d’embotits de la marca d’Oix.

Aquests productes s’han distribuït exclusivament a Catalunya i, tal com informa l’AESAN, no s’ha detectat cap cas relacionat amb aquest bacteri a Espanya. Tot i això, s’ha decidit retirar alguns productes d’embotits elaborats a l’establiment Embotits d’Oix SL situat a Girona.

Segons afirma l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició en el comunicat emès, l’Agència de Salut Pública de Catalunya està realitzant actuacions de comprovació en els productes retirats i la investigació de les causes, així com també ha requerit la suspensió de l’activitat de l’establiment.

Quins són els productes i lots afectats?

Els productes retirats per la possible presència de Listeria monocytogenes són els següents: bull blanc, botifarra d’ou, botifarra negra, botifarra de fetge i botifarra d’all i julivert.

Així, els lots implicats són: 2106 2107; 2108; 2109; 2110; 2111; 2112; 2113; 2114. Per altra banda, la marca d’identificació dels productes és ES 10.04277/GE (CE).

Recomanacions i símptomes relacionats amb la listeriosi

D’aquesta manera, l’AESAN recomana a les persones que puguin tenir aquests productes dels lots especificats que s’abstinguin de consumir el producte i el retornin al seu punt de venda. En cas d’haver consumit  algun dels productes mencionats i es tingui algun símptoma de listeriosi (destaquen els vòmits, la diarrea o la febre) es recomana acudir al centre mèdic corresponent. Si la persona afectada és una dona embarassada, es recomana consultar les recomanacions de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició.  

L’AESAN també ha facilitat un enllaç amb informació sobre la listeriosi on ressalten que la contaminació creuada és la principal causa de la transmissió d’aquests bacteris. Així, a l’àmbit mundial els productes on més s’ha detectat Listerio monocytogenes han estat productes carnis llestos per al consum -per exemple salsitxes cuites o patés-, peixos fumats, productes lactis (formatges de pasta tova, llet crua i gelats elaborats amb llet crua) i amanides preparades, així com verdures i fruites fresques.

De moment aquesta decisió s’ha pres per prevenció, ja que el comunicat ressalta que no s’ha relacionat cap cas directe per listeriosis a Espanya després de la ingesta d’aquests embotits. Tot i això, s’ha procedit a la retirada dels productes i a la paralització de l’activitat a la fàbrica fins que finalitzi la investigació.