Una infermera amb la vacuna de Pfizer

Retiren 1,6 milions de vacunes contra la Covid fabricades a Espanya

La decisió afecta directament a les vacunes de la farmacèutica Moderna

El govern del Japó ha ordenat la retirada d'1,6 milions de vacunes fabricades a Espanya. Així ho ha anunciat aquest dijous, 26 d'agost, el Ministeri de Sanitat i Benestar del país nipó.

I és que assegura que pren aquesta decisió com a «mesura de precaució». La notícia arriba després que es detectessin «substàncies estranyes» en algunes de les dosis de la vacuna de Moderna, de manera que les autoritats locals opten per retirar aquests antídots.

Japó retira de manera preventiva 1,6 milions de vacunes fabricades a Espanya

Es tracta, doncs, d'1,6 milions de vacunes de la farmacèutica Moderna que van ser fabricades a Espanya. Al Japó, país on es distribueix també aquesta vacuna, es van detectar anomalies en vuit punts de vacunació del país.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La primera detecció d'aquestes «substàncies estranyes» es va produir el passat 16 d'agost, i des de llavors s'ha anat recopilant la resta d'incidències. Davant aquest problema, Takeda Pharmaceutical, que és el soci de Moderna al Japó, ha demanat a les autoritats no usar cap dosi de la vacuna que presenti anomalies.

En concret, les substàncies que s'han trobat en 39 vials són petits elements d'uns pocs mil·límetres de grandària. Però, per ara es desconeix de quin material es tracta, encara que ja s'està investigant per saber què és i què ha passat.

Tot i que les autoritats japoneses encara no ho han assegurat al 100%, l'agència local 'Kiodo' ja recull que es tracta de lots fabricats a Espanya, i concretament a Madrid.

Els vials afectats per la presència d'aquestes substàncies es van fabricar en un lapse de temps gairebé simultani, de manera que tot apunta que es «van contaminar» alhora.

Després de l'anunci de la retirada, el Japó ha volgut insistir en el fet que no s'han trobat problemes de seguretat ni d'eficàcia contra el coronavirus en aquestes vacunes.

A més, assenyalen que la decisió de retirar aquests lots correspon a una qüestió de prevenció, de manera que aquestes vacunes queden retingudes mentre s'investiga l'esmentat problema de fabricació.

Des de Moderna ja s'ha manifestat que estan treballant braç a braç amb els seus socis japonesos per abordar els possibles problemes. Així doncs, s'espera que en els pròxims dies s'aconsegueixi conèixer amb detall el resultat de la investigació i concretar de quina substància es tracta.

Un cop s'obtinguin els resultats, serà quan la farmacèutica i la seva empresa associada al Japó decideixin què fer amb les vacunes de fabricació espanyola retirades.

La vacuna de Moderna, la tercera més administrada a casa nostra

Cal recordar que la vacuna de Moderna no té una vinculació amb Espanya només perquè es fabriqui aquí, entre altres països. A Espanya, també és una de les vacunes que està contribuint a la immunització massiva de la població.

Després Pfizer, un antídot que tenen, amb pauta completa, 21,7 milions de persones, Moderna està tenint un paper essencial en la campanya que està exercint el nostre país. Encara que hi ha més espanyols amb pauta completa d'AstraZeneca (4,7 milions), avui dia al nostre país tota la vacunació se centra en Pfizer i Moderna.

D'aquesta última, 3,5 milions d'espanyols disposen de les dues vacunes ja administrades. El mateix que Pfizer, Moderna és una vacuna d'ARN missatger, una tecnologia que s'ha demostrat efectiva respecte a aconseguir la immunitat completa a la població vacunada.

Cal recordar que, segons adverteix Sanitat, la vacuna de Moderna està recomanada per a persones majors de 18 anys. A més, s'adverteix de possibles efectes secundaris, com dolor, enrogiment i inflor al braç.

És més, fins i tot es pot notar cansament, mal de cap i muscular, febre, nàusees i fins i tot calfreds. Aquestes són les possibles reaccions a la vacuna de les quals s'adverteix oficialment.