Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de les obres a l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Plaça Catalunya de Barcelona

El retorn de les obres de l'estació de plaça de Catalunya provocarà tallar el carrer de Pelai fins al setembre

L'ampliació d'andanes i el vestíbul obliga a canviar els itineraris de vehicles privats i autobusos

Imatge de les obres a l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Plaça Catalunya de Barcelona
Les obres tallaran el carrer de Pelai fins al setembre | ACN

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha reprès les obres  aturades pel coronavirus  i una de les més destacades és la remodelació  de l'estació  de trens de la plaça de Catalunya  de Barcelona, una actuació que permetrà millorar la capacitat de la línia Barcelona-Vallès així com remodelar tot el vestíbul actual per guanyar espai per a les persones usuàries.

Per a realitzar l'ampliació del vestíbul, el carrer de Pelai quedarà tancat al trànsit  de vehicles privats a partir d'aquest dimecres 20 de maig, i fins al 31 d'agost. Aquestes tasques s'han programat de manera que es produeixi la mínima afectació per als usuaris i veïns.

Per poder realitzar els treballs amb seguretat i garantir el compliment dels protocols sanitaris i de salut pública vigents arran del coronavirus es tancarà l'accés al vestíbul  costat Rambla  entre l'1 i el 31 d'agost. Per una altra banda, es mantindrà l'accés pel carrer Vergara.

Estat de les obres

Durant el mes de març es van començar a enderrocar les antigues dependències  i, per temes estructurals, també es va demolir el sostre del vestíbul de connexió entre Metro i FBC per fer una reconstrucció de l'estructura. Les obres es van interrompre amb la declaració de l'estat d'alarma, excepte els treballs més urgents per garantir la integritat estructural de l'obra. Ara es reprenen i comportaran restriccions  a la circulació  del carrer Pelai.

Restriccions de trànsit

Durant aquest temps, aquesta via quedarà amb un únic carril  de circulació  operatiu que estarà destinat al transport públic (busos i taxis), al veïnat, als vehicles d'emergències i als de mercaderies. El trànsit privat amb destinació a la Rambla  no podrà baixar per Pelai i s'haurà de desviar per la Gran Via de les Corts Catalanes i la Rambla de Catalunya, que s'habilitarà en sentit descendent.

Per la seva banda, aquell que tingui com a destinació Via Laietana, haurà de circular per Gran Via de les Corts Catalanes i Pau Claris per enllaçar amb Via Laietana. Pel carrer de Balmes només podran circular en sentit descendent els autobusos i aquells que tinguin com a destinació el carrer Bergara (vehicles del veïnat, mercaderies i els que hagin d'accedir als aparcaments subterranis).

La intervenció també comportarà l’anul·lació del pas de vianants actualment existent que connecta la Rambla amb el costat Llobregat de plaça de Catalunya. Es pintarà un nou pas al carrer Pelai, al costat dels accessos de metro i estació de tren de FGC.

Els autobusos que fan part del seu itinerari per l’àmbit afectat estaran sotmesos a petites variacions de recorregut i alguna modificació de les parades habituals, que es traslladaran al punt més proper possible. Se senyalitzarà i s’informarà sobre les possibles afectacions. La Zona Bus de plaça de Catalunya també quedarà afectada per les obres.

L'objectiu de les obres

L’actuació a les vies consisteix a allargar-les per aconseguir la  distància de seguretat suficient perquè els trens puguin realitzar l’entrada automàtica a l’estació. Aquesta maniobra és necessària per posar en marxa l’increment de freqüències a la línia Barcelona-Vallès, a partir de l’arribada de les 15 noves unitats el 2021, que permetrà que en hora punta hi hagi trens a Terrassa (línia S1) cada 5 minuts, trens a Sabadell (S2) cada 5 min, a més dels trens al ramal Tibidabo (L7).

En paral·lel, es remodelarà completament el vestíbul per guanyar espai i fer més funcional l’estació. El vestíbul creixerà dels 470 metres quadrats actuals fins als 533. Aquesta ampliació millorarà l’espai de circulació i permetrà recol·locar elements funcionals de l’estació. Així, es desplaçarà la barrera tarifària, fet que optimitzarà els fluxos d’entrada i de sortida de persones, així com les màquines de venda de títols de transport.

Una altra de les millores importants serà la instal·lació d’una segona escala mecànica de pujada que connectarà les andanes amb el nou vestíbul així com una nova escala fixa que connectarà les andanes i el vestíbul Rambla, millorant la funcionalitat actual.