Durant la sessió plenària de Reus d'aquest divendres, el grup municipal de Cs ha preguntat al govern pels projectes que té intenció de presentar als fons europeus Next Generation. Ha sigut durant el torn de precs i preguntes, després de resoldre el gruix de l'ordre del dia, amb l'aprovació del següent tràmit per crear Reus Energia o el compromís per prioritzar el pont que uneixi la zona sud amb l'Hospital.
Aquests fons europeus s'han establert com una via per a la recuperació després de la pandèmia. La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha aclarit que s'han presentat fitxes a les manifestacions d'interès de la Generalitat i del govern central «en espera que hi hagi les convocatòries per part dels Ministeris» i sense tancar la porta a presentar-ne més a mesura que els ministeris vagin obrint noves oportunitats.
És a dir, el repartiment dels fons es troba en una fase inicial, on encara no s'han acceptat ni descartat candidatures. En aquest punt, l'Ajuntament de Reus s'ha interessat per vuit projectes de diferents àmbits. Sis d'aquestes fitxes es vehiculen a través de la Generalitat, i dues formen part de les 27 prioritats del Govern català. Una posició que no permet garantir que obtinguin el pressupost, però que es considera un bon punt de partida. De la mateixa manera, tampoc implica que la resta de propostes quedin descartades.
Vuit projectes de Reus als fons europeus Next Generation
En tots els casos, i tal com s'ha establert des d'Europa, es vol que els projectes impliquin la participació de diferents administracions i també del sector privat. La primera de les fitxes de Reus incloses entre les prioritàries per la Generalitat és un projecte per a l'impuls de l'autonomia digital de la ciutadania amb un pressupost d'1.920.000 euros.
La segona és la participació de l'Ajuntament en la creació d'un hub tecnològic —una concentració d'empreses en un espai geogràfic més o menys concret i que tinguin una relació important amb la tecnologia— que es converteixi en «un ecosistema catalitzador d'innovació i desenvolupament tecnològic que esdevingui motor de canvi i alt impacte per a l'economia del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre». Un projecte pressupostat en 47 milions d'euros.
Entre la resta de fitxes presentades pel consistori hi ha el projecte Reus Green Smart City, que ha de permetre invertir per reduir el consum energètic i fer-lo més sostenible, una iniciativa valorada en 2.250.000 euros. En el capítol d'innovació s'ha interessat per 1.440.000 euros en bons tecnològics que han de permetre fer una transformació digital del teixit productiu de Reus en aquelles empreses que facin ús de serveis al núvol, big data i intel·ligència artificial.
Per últim, es contempla una candidatura per valor d'1.440.000 euros per al desplegament del 5G i el wifi d'alta capacitat que cobreixi bona part del terme municipal i un darrer projecte de transformació digital anomenat Reus 2021 i que impulsi «l'economia de les dades» per al qual es pressuposten 3.330.000 euros.
A aquestes sis fitxes vehiculades a través de la Generalitat s'hi sumen dues més presentades a través de diversos Ministeris. Per una banda, la substitució de vehicles municipals de combustió per vehicles elèctrics, pressupostada en quatre milions d'euros. En segon lloc, la transformació en mobilitat sostenible, la transició energètica cap a l'hidrogen i la rehabilitació d'edificis municipals per l'estalvi energètic, amb set milions d'euros de pressupost.