Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de diverses persones amb mascareta passejant pel centre de Reus

Salut prorroga les mesures especials de prevenció contra la Covid-19 a Reus

Afecta sobretot a les reunions i trobades i l'aforament a la restauració i cerimònies | L'Ajuntament no tornarà a tancar parcs i jardins

ACTUALITZACIÓ 14.00 h

Òscar Subirats i Carles Pellicer a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
L'Ajuntament de Reus no tornarà a aplicar les mesures del seu àmbit implantades fa quinze dies | TarragonaDigital

El govern municipal de Reus no recuperarà les mesures del seu àmbit aplicades fa quinze dies. La pròrroga decretada per Salut, per tant, no implicarà que es tornin a tancar parcs i jardins públics a la ciutat. Així ho ha detallat el govern municipal per boca de l'alcalde, Carles Pellicer, i del regidor de Salut, Òscar Subirats.

«El Comitè d'Emergències no ha extremat les mesures que havia pres; ens sembla interessant que els espais de socialització siguin preferiblement en espais oberts», ha detallat Subirats. Pel que fa a la situació de l'Hospital Sant Joan, amb un brot de Covid-19 que afecta dues plantes, ha detallat que no es tracta d'un sol cas, sinó de dos de diferents.

Subirats ha volgut deixar clar que no es tracta d'un cas positiu que s'hagi estès a dues plantes diferents. «No és un brot, no tot és resultat d'un sol cas, s'han produït a dues plantes dues realitats diferents, i s'han pres totes les mesures que s'havien de prendre per preservar els professionals i els pacients», assegura.

Durant una roda de premsa feta aquest divendres s'ha volgut insistir en dos missatges clars, que no són nous. Per una banda, en el de tranquil·litat de cara a la població; per l'altra, en el fet que  la situació de Reus, assegura el consistori, no és gaire diferent de la resta de Catalunya.

Una situació «millor, però no suficient»

«Ara estem en una situació molt millor, però no suficient, s'ha de mantenir l'esforç i les pròximes setmanes són clau», ha declarat Pellicer, admetent, a continuació, que era un discurs que ja s'havia fet feia quinze dies. «Fins ara les mesures han funcionat, estan funcionant, i l'esforç de la ciutadania està donant resultats, però no podem abaixar la guàrdia», ha insistit.

Ha repetit, també, que «la situació de Reus és la que és, però tenim un problema de país, tot el país està igual; les mesures no difereixen gaire de les que hi ha aplicades a Catalunya». Amb tot, ha demanat a la ciutadania mantenir l'esforç fet les darreres dues setmanes; «hem de mantenir l'alerta dins de la normalitat, la ciutat ha de funcionar».

Òscar Subirats, per la seva banda, ha volgut mostrar optimisme davant de la situació actual. «Més enllà de la duresa de la roda de premsa, crec que és bo que el que hem de comunicar sigui això i no sigui una situació pitjor que la que tenim ara», ha afirmat. «Ens hauríem de congratular tots per les mesures que hem pres i pel comportament de la població», ha afegit.

La conclusió a la qual ha arribat és que «potser només s'allarga quinze dies més o les mesures no són més extremes perquè hem fet bé el que hem fet fins ara». La situació actual, amb una pujada molt sobtada del risc de rebrot, té dos possibles desenllaços, segons ha explicat el regidor de Salut.

Rebaixar el risc de contagi, objectiu principal

Es pot donar el cas en el qual la reducció del risc de contagi situï la ciutat per sobre de les xifres anteriors a la pujada, o que la torni a situar al mateix escenari o fins i tot en un de millor. És per aquesta darrera opció, ha aclarit Subirats, que s'allarguen les mesures de Salut.

Dels 271 punts que marca el risc de rebrot a Reus s'ha d'aconseguir arribar als 186 de la mitjana catalana, i a partir de llavors rebaixar-lo per sota de 100, que marca la línia de l'alerta, i de 30, que suposa retornar a la normalitat. Subirats ha recordat que «hem vist a les notícies que Salut Públicaestà posant el focus a alguna altra ciutat del Camp de Tarragona perquè veu que això s'està descontrolant; això serà una realitat que durant tot aquest temps ens anirem trobant».

El regidor de Salut ha recuperat un lema britànic de la Segona Guerra Mundial, «keep calm and carry on». En anglès significa 'mantingueu la calma i tireu endavant', i és la filosofia que es vol transmetre ara. Subirats situa la responsabilitat personal de mantenir les mesures i recomanacions com a punt clau per poder mantenir la calma.

Implica, segons ha reflexionat Subirats, que la ciutadania percep un perill. Pel que fa al 'carry on' —tireu endavant—, «és justament amb el que ens hem de quedar, que la ciutat funcioni, que el comerç funcioni, que la restauració funcioni, que les escoles es puguin obrir, que els clubs i entitats esportives puguin continuar fent les seves activitats...».

Salut prorroga les mesures especials de prevenció contra la Covid-19 a Reus

Imatge de diverses persones amb mascareta passejant pel centre de Reus
S'allarguen les mesures especials per frenar la Covid a Reus | Àngel Ullate

El Departament de Salut ha anunciat que les mesures especials per frenar els contagis de coronavirus a la ciutat de Reus, anunciades fa dues setmanes, s'allargaran uns dies més. La situació a la capital del Baix Camp ha millorat, però les mesures específiques continuen sent necessàries per continuar reduint la propagació del virus, sobretot després de l'anunci d'un brot de Covid-19 a l'Hospital Sant Joan de Reus que afecta almenys 26 persones.

L'Ajuntament de Reus i la consellera de Salut, Alba Vergés, van anunciar inicialment que les mesures decretades el passat 21 d'agost tindrien una durada de quinze dies. Ara, però, el Govern i el consistori han acordat prorrogar-les 15 dies més per acabar d'estabilitzar la situació en un punt calent com és actualment Reus. 

Prohibides les reunions de més de 10 persones i aforaments al 50%

Les mesures són les mateixes, i afecten sobretot a les reunions i trobades i l'aforament a cerimònies i als bars i restaurants. En primer lloc, es recomana als ciutadans no sortir de casa i que limiti les sortides al carrer excepte si ha d'anar a treballar, comprar, anar al banc, cuidar de persones dependents o fer tràmits administratius, entre d'altres. Es contempla sortir per fer activitats de lleure, però sempre amb el grup de convivència habitual. D'aquesta manera, continua la prohibició de reunir-se més de 10 persones en qualsevol àmbit, excepte transport públic i lloc de treball. A més, es recorda que està prohibit fumar al carrer ni espais lliures si no es pot respectar una distància de 2 metres.

Pel que fa a l'aforament als locals d'hostaleria i restauració, segueixen limitats al 50%, tant a l'interior com a la terrassa, i han de tancar obligatòriament a la 1 de la nit. Als equipaments culturals i establiments on es desenvolupin espectacles públics o activitats esportives, l'aforament també és del 50%.