Li-Meng Yan, la viròloga fugida de la Xina que ha explicat la seva veritat sobre el coronavirus

La científica acusa les autoritats xineses i l'OMS de conèixer la perillositat del virus abans de fer-ho oficial

Dues dones xineses amb mascaretes durant la crisi de l'Coronavirus a la Xina
Xina coneixia la veritat del coronavirus molt abans de fer-ho públic, segons una viròloga xinesa. | CatalunyaDiari

Fa uns dies el món sencer se sorprenia davant la notícia que uns científics espanyols havien descobert rastres del nou coronavirus en aigües residuals de Barcelona del mes de març de 2019. Aquesta troballa suposa que el SARS-CoV-2 circulava per Europa molt abans de l'alarma per la pandèmia, cosa que acaba de confirmar algú que sap molt.

Coneix tants detalls que va haver de fugir de la Xina per poder parlar. Es tracta de Li-Meng Yan, una prestigiosa viròloga de Hong Kong que va emigrar als Estats Units. Un cop allà ha pogut explicar que les autoritats xineses coneixien els riscos de la pandèmia abans que esclatés.

Assegura que va realitzar una investigació a l'inici de la pandèmia i que, en casa d'haver estat escoltada, s'haurien salvat moltes vides. No obstant això, la van ignorar, i davant el risc que corria la seva vida va deixar la seva família i el seu país per anar a un lloc segur on explicar la seva història. La científica confirma ara que el virus circulava molt abans que n'informessin les autoritats de la Xina.

Alerta sobre la transmissió entre persones

Arran de la seva investigació, Yan va alertar als seus superiors de la letalitat del virus. El 31 de desembre de 2019, abans que la Xina i l'OMS ho admetessin, un company el va advertir que el coronavirus es transmetia entre persones. L'OMS mateixa va negar aquest tipus de transmissió el 9 de gener.

De fet, la científica va més enllà i assegura que l'OMS coneixia la perillositat de virus abans de fer-ho oficial. Quan Yan va notificar als seus caps la capacitat de propagació de virus, aquests no li van fer cas i li van dir: «Tu segueix treballant». Va comprovar llavors com els experts guardaven silenci un darrere l'altre tot i les evidències.

Yan es va sorprendre que els seus col·legues no diguessin res, tot i que cada vegada més persones emmalaltien però no rebien tractament diagnòstic a temps. El 16 de gener li van dir que mantingués silenci i que anés amb compte.

«No traspassis la línia vermella»

En una entrevista des del lloc on es troba amagada, Yan explica que en aquell moment la van amenaçar amb una expressió molt eloqüent: «No traspassis la línia vermella». Va ser llavors quan va decidir que havia de fer alguna cosa. La seva elecció va ser fugir del país per explicar la veritat, encara que va deixar a tota la seva família enrere, inclòs el seu marit, que no la va seguir.

Va planejar la seva marxa sola i el dia escollit va eludir les càmeres i els censors de l'Escola de Salut Pública de Hong Kong, on treballava, marxant cap a l'aeroport amb el seu passaport i una bossa. El seu avió va aterrar a Los Angeles el 28 d'abril. L'FBI investiga el seu parador mentre ella segueix amagada en algun lloc de país.

Segons Yan, les autoritats xineses han entrat i registrat el seu apartament, i han entrevistat als seus pares. També han esborrat la seva pàgina i el seu compte de correu per intentar desprestigiar-la. L'ambaixada xinesa a Washington nega saber qui és i insisteix que, igual que l'OMS,  ha actuat amb transparència des del primer moment.


Comentaris

envia el comentari