Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Lidl

Un dels grans misteris de Lidl surt a la llum: el significat de les seves sigles

Les sigles LIDL s'han tornat cada cop més populars els darrers anys, però saps realment què signifiquen?

Lidl és una de les cadenes de supermercats més conegudes i d'èxit d'Europa i del món. Amb més d'11.200 establiments a una trentena de països, ofereix als seus clients productes de qualitat a preus baixos. Però què vol dir el nom Lidl? És un acrònim o té algun origen curiós?

 

Doncs, la resposta és que Lidl no són unes sigles, sinó el cognom d'una família alemanya que es dedicava al comerç majorista de fruites i verdures.Tot i això, els fundadors i propietaris actuals de la cadena no són els Lidl, sinó els Schwarz. Aleshores, com s'explica aquesta aparent contradicció? Per entendre'l cal remuntar-se a la història de l'empresa.

El significat de les sigles de LIDL

Encara que pugui semblar curiós, en realitat LIDL és l'acrònim de «Lieferservice» «Discounter» en alemany, cosa que es tradueix a l'espanyol com a «servei de lliurament»«descompte».

 

En altres paraules, Lidl és una cadena de supermercats que ofereix una àmplia varietat de productes a preus molt competitius i amb una opció de lliurament a domicili.

Fotomuntatge d'un supermercat de Mercadona i de Lidl
Aquest és el significat de les sigles de Lidl | CatalunyaDiari

L'origen del grup Schwarz

La història de Lidl i Kaufland, dos dels supermercats més populars a Europa, es remunta al 1930 quan es va fundar el 'Grup Schwarz' a la ciutat alemanya de Neckarsulm. Originalment, es dedicaven a la distribució majorista d'aliments sota el nom de 'Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgroßhandlung'.

 

Després van formar una societat amb els Lidl, amos del grup majorista 'Südfrüchte Großhandel Lidl & Co.', amb la finalitat d'obrir botigues al detall d'Alemanya sota la marca 'Lidl & Schwarz'.

El negoci va prosperar fins que la Segona Guerra Mundial va obligar a tancar-lo l'any 1944. No obstant això, després de la guerra, Josef Schwarz va obrir el 1968 l'hipermercat Handelshof, que va competir amb Aldi.

 

Amb l'objectiu de vendre els productes que no es comercialitzaven a Handelshof, el 1973 es va obrir a Neckarsulm un petit supermercat de descompte que compartia un model molt semblant al d'Aldi.

 

En aquest oferien pocs productes a preus assequibles i sota la seva pròpia marca.En comptes de fer servir el cognom Schwarz per evitar connotacions negatives —Schwarzmarkt significa «Mercat negre»— va reprendre la idea original.

Foto d'una caixera de supermercat.
De mica en mica LIDL es va anar fent un forat al sector | Getty Images

Com ha aconseguit Lidl esdevenir una de les cadenes de supermercats més reeixides a Espanya?

Per entendre l'èxit de Lidl, cal analitzar el seu model de negoci i estratègia de màrqueting. En primer lloc, la cadena de supermercats se centra a oferir una gran varietat de productes d'alta qualitat a preus molt competitius.

 

I això és degut en part a la seva estratègia de compres directes, que els permet reduir els costos i oferir productes de marca blanca a preus més baixos que els seus competidors.

 

Una altra de les claus de l'èxit de Lidl és el seu enfocament en l'experiència de compra del client. A diferència d'altres cadenes de supermercats, aquesta cadena se centra a oferir una experiència de compra ràpida i eficient, amb botigues ben organitzades i una gran varietat de productes.

 

A més a més, ha incorporat la tecnologia al seu model de negoci, cosa que els permet oferir una opció de compra en línia i entrega a domicili.Però l'èxit de Lidl no es limita al seu model de negoci i estratègia de màrqueting. I és que, la cadena de supermercats també ha implementat una sèrie d'iniciatives de responsabilitat social i de sostenibilitat que han ressonat amb els consumidors.

 

Com veiem, la història i la política comercial deLidlexpliquen el seu èxit com una de les cadenes de supermercats més valorades pels consumidors. El nom amaga una curiosa anècdota que revela el seu origen humil i familiar.Lidlno són unes sigles sinó un cognom que ha traspassat fronteres.