Putin.

Revelen quin és el proper objectiu de Vladímir Putin

Després de la desocupació de Txernòbil i Kíev, les tropes russes s'han dirigit a la regió del Donbass

Rússia continua l'ofensiva a Lugansk i Donetsk, dues províncies separatistes del Donbass. Segons el servei d'intel·ligència del Ministeri de Defensa del Regne Unit, «les tropes russes, inclosos els mercenaris de la companyia militar privada Wagner, vinculada a l'estat rus, s'han traslladat a l'àrea».

I és que aquesta informació s'ha difós després que Boris Johnson, el primer ministre britànic, assegurés que a Rússia s'«estan cometent crims de guerra». Els atacs indiscriminats contra civils a Irpín i Butxa, dues ciutats als afores de Kíev, han contribuït a reafirmar aquest fet.

La ciutat de Mariúpol després dels bombardejos
El Regne Unit assegura que Rússia està cometent crims de guerra | Europa Press

Tant l'adjunt al cap de l'estat major rus, Serguei Rudskói, com el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, afirmaven que entre els plans de Rússia hi havia el d'«alliberar» el Donbass. «Les forces russes s'estan concentrant al Donbass, cap a Khàrkiv, i s'estan preparant per a atacs encara més poderosos», confirmava Zelenski.

I així ha sigut. Sembla que les tropes de Putin s'han retirat de les ciutats assetjades per a concentrar-se a la regió del Donbass. El cap de l'administració militar de Sumi, Dmitró Jivitski, ha afirmat que diumenge l'exèrcit rus es va retirar d'aquesta zona al nord del país.

Divendres passat, les tropes també van abandonar la central nuclear de Txernòbil. La planta estava en mans dels russos des del mateix dia que va començar la invasió, el 24 de febrer. De fet, s'ha especulat que alguns soldats han rebut nivells de radiació alts a causa d'una exposició prolongada. No obstant això, el director de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), Rafael Grossi, indica que aquest fet no s'ha pogut confirmar.

Les tropes russes es retiren de Kíev

Així, l'exèrcit de Putin ha abandonat la província de Kíev, que ha quedat completament alliberada de l'ocupació russa. Malgrat tot, unes fotos que s'han fet a la ciutat de Butxa han commocionat el país i el govern. Gran part de la comunitat internacional denuncia que s'estan produint crims de guerra, i les imatges de múltiples cadàvers lligats de mans i peus no han fet més que confirmar les atrocitats que està cometent Rússia.

Imatge d'uns militars.
L'exèrcit rus abandona la província de Kíev | Canva

Aquest dissabte, la viceministra de Defensa d'Ucraïna, Anna Maliar, va dir que Kíev ja es trobava «lliure del setge i de l'ocupació de Rússia». Les ciutats d'Irpín, Hostómel i Butxa, situades al nord-oest de Kíev, havien vist com l'exèrcit rus era expulsat de les regions. Cal destacar que en aquestes ciutats és on s'han vist els pitjors combats i han sigut l'escenari de múltiples matances de civils.

Por a la zona est d'Ucraïna

Una mare fugint amb els seus fills
La població del Donbass està fugint de la regió | Cedia

La població de la regió ucraïnesa del Donbass tem que d'aquí a poc passarà «una cosa terrible». I és que aquests dies s'hi està produint un èxode massiu de gent que creu que d'aquí a poc hi arribaran les tropes russes.

Nasir, un voluntari humanitari, explica que «des d'aquest cap de setmana, gairebé 2.000 persones embarquen diàriament cap a l'oest, cap a Lviv o una altra ciutat». Centenars de dones, nens i gent gran esperen l'arribada d'un tren a l'estació de Kramatorsk. No es volen quedar al Donbass perquè temem que es podria produir una atrocitat en els pròxims dies.