Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home amb mascareta mirant per una finestra

Revelen com serà la pandèmia a Espanya el 2022: hem d'estar preparats

Diversos experts donen les claus a tenir en compte el 2022 sobre la pandèmia

Són molts els experts que apunten que el 2022 sorgirà una nova variant de coronavirus . Tot i això, la previsió per a l'any que està a punt de començar és que la pandèmia mitigui i es poden fer més coses que en anys precedents.

«Jo crec que el 2022 ho hem de plantejar com un any de pandèmia. El 2020 ja es feien projeccions que 2020 i 2021 serien pandèmics de gom a gom, 2022 cada vegada menys i 2023 segurament estarem al final del túnel. Ja ho veiem, però no hi hem arribat», preveu l'epidemiòleg Salvador Macip, assessor Covid de la Generalitat de Catalunya.

Ildefonso Hernández, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública, opina el següent sobre allò que ens ve. «Afrontaré el 2022 amb optimisme si comprovo que les decisions de l'administració són coherents amb els resultats de les anàlisis de necessitats realitzades», diu.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
«Ningú sap què passarà el 2022 amb la pandèmia", opina un expert en la matèria | CatalunyaDiari
 

2022 serà l'any en què la pandèmia canviarà a una endèmia?

«Una cosa és que ho voldríem i una altra el que passarà, ningú ho sap», desvela Joan Caylá, excap del Servei d'Epidemiologia de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. El cas és que la informació que tenen els experts és que arribarem al 2022 amb un nombre de contagis descomunal per culpa d'òmicron.

Pedro Sánchez va avisar dilluns passat des de La Palma que les «pròximes setmanes» minorarà la incidència de la variant òmicron, «altament contagiosa». A més, Sánchez ha opinat que el seu impacte serà «menor» als hospitals i les UCI respecte a altres variants passades.

«Tot és un descontrol»

Caylá dubta dels missatges «massa optimistes» que estan arribant els últims dies. Aquest assenyala que si els contagis segueixen creixent a aquest nivell (aquest dimarts se'n van notificar gairebé 100.000 en 24 hores), es deixarà sentir de forma alarmant a la saturació hospitalària.

Un carrer ple de gent amb mascareta
La sisena onada de la variant òmicron podria mitigar a finals de gener del 2022 | EP
 

«Amb aquesta allau de casos, si hi ha un percentatge que segueix ingressant a UCIS al final és tot un descontrol. Si mata cinc vegades menys, però infecta deu vegades més, els números seran més alts», opina Macip.

Per ara, no sabem si amb una tercera dosi de les vacunes n'hi haurà prou per frenar la falta d'immunitat davant d'ella. O bé serà imprescindible que els laboratoris creïn nous sèrums més específics.

El que ens espera el 2022 a nivell pandèmic

Els experts prediuen que el 2022 la pandèmia tornarà a incidir per onades i avisen de l'arribada d'una altra variant que «ho canviï tot». Una situació semblant a la que ha provocat òmicron, quan els experts pensaven que la situació estava controlada.

«Més que fixar-se que això serà el final, cal ser conscient que mentre duri la pandèmia hi haurà onades i variants», afirma Macip. La qüestió serà «evitar» que siguin com la variant òmicron.

«La majoria de les que sortiran seran segurament lleus, però de tant en tant en sortirà alguna que ens compliqui les coses. Farem més coses que el 2021, i estarem millor perquè anirem controlant la pandèmia cada vegada més. Llevat que surti una variant molt dolenta», exposa.

«Veiem que cada trimestre del 2021 n'hi ha hagut una i el sentit comú fa pensar que en el primer trimestre del 2022 n'hi haurà una altra», fins després de «baixar» aquesta sisena onada, i no acabarà fins a finals de gener. «Aquesta pandèmia és única i ens donarà moltes sorpreses. El pitjor que podria passar és que vingués una nova variant que s'escapés a l'efecte de les vacunes», sentencia.