Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.

Nou revés per milers de famílies catalanes: si cobres tant, et quedes sense l'ajuda

Hi haurà un límit d'ingressos per a l'accés de famílies nombroses al bo social tèrmic

La polèmica del bo social tèrmic ha portat el Govern a fer un canvi que afectarà milers de famílies nombroses. Canvien els requisits per accedir a aquesta ajuda directa i garantir que arribi només a les famílies més vulnerables. A partir d'ara hi haurà un límit de rendes per accedir a l'ajut.

La polèmica va sorgir després de descobrir-se que polítics amb rendes altes havien cobrat aquesta ajuda del Ministeri de Transició Ecològica. És el cas del vicepresident de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio. Va poder accedir al bo social tèrmic per ser família nombrosa, tot i no ser vulnerable.

Cal recordar que el bo social tèrmic és un ajut directe de 35 a 373 euros a l'any per a consumidors vulnerables. La polèmica ha causat que el Ministeri canviï els criteris per sol·licitar aquesta ajuda. Només podran accedir al bo social tèrmic les famílies nombroses amb límit d'ingressos.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!

Límit d'ingressos de 1.500 euros

El Govern ha anunciat la seva intenció d'introduir «com més aviat millor» un nou requisit per sol·licitar el bo social tèrmic. La ministra Teresa Ribera ha assegurat que fixaran un límit màxim de renda familiar per als sol·licitants. En cas de famílies nombroses, es vincularà al nombre de convivents.

Foto de diversos bitllets de 200 euros i monedes d'1 euro.
Moltes famílies nombroses podrien quedar-se sense l'ajuda | Canva

La intenció és establir un límit lleugerament superior al de les unitats de convivència de quatre o cinc membres, és a dir, uns 25.000 euros anuals. Això equival a guanyar entre 1.300 i 1.500 euros al mes. Per tant, deixaria moltes famílies nombroses sense el bo social elèctric.

Segons la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN), el 70% de les llars espanyoles sobreviuen amb 2.000 euros al mes. Moltes superarien el límit d'ingressos per accedir a l'ajuda. Per això el Ministeri també tindrà en compte el nombre de persones de la unitat de convivència.

Molts no arriben a final de mes

El Govern, que ha criticat durament la polèmica, també ha mostrat la intenció que l'ajuda arribi a més famílies. I és que el Govern té la percepció que hi ha moltes famílies que compleixen els requisits, però no sol·liciten el bo. El seu objectiu és arribar a aquestes llars.

Però la federació de famílies nombroses ha criticat durament el nou requisit del Govern. Afirmen que hi ha excepcions, però que la majoria de famílies nombroses es troben en situació de necessitat. Per això creuen que el criteri més just seria el de la renda per càpita.

La realitat és que encara no s'han modificat els requisits i encara hi ha marge de maniobra. Però la federació de famílies nombroses avisa que set de cada deu llars amb prou feines arriben a final de mes. Deixar-ne milers sense el bo social tèrmic no faria més que augmentar les seves dificultats.

Requisits per demanar l'ajut

El bo social tèrmic és un complement del bo social elèctric i consisteix en un ajut directe per pagar la calefacció i l'aigua corrent. Va dirigit a consumidors vulnerables i vulnerables severs. Per demanar-ho cal ser beneficiari del bo social elèctric amb data 31 de desembre de l'any anterior.

Caixer
El bo social tèrmic va dirigit a llars vulnerables | Getty Images

El requisit bàsic per accedir al bo social tèrmic és tenir una renda anual igual o inferior a 1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM). Actualment és de 14 quotes de 8.106,28 euros. Les famílies nombroses poden accedir al bo amb independència dels ingressos.

Les quantitats varien en funció del perfil del sol·licitant, ja que en el cas dels vulnerables severs l'ajuda augmenta un 60%. També varia segons la zona geogràfica, ja que s'estableixen sis categories segons el clima. Els ajuts més alts són per a les zones d'Espanya on fan més fred.