Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'unes mans amb diners i un moneder

El revés d'Hisenda a milions de pensionistes després de l'última pujada

L'augment de les retencions de l'IRPF rebaixa els efectes de pujada de moltes pensions

El Govern de Pedro Sánchez ha aprovat la pujada més gran de les pensions de la història (un 8,5 %) en plena crisi inflacionista. Segons els càlculs, la pujada de les pensions costarà a l'Estat 13.000 milions d'euros, però recuperarà una part de la despesa gràcies a la recaptació en impostos.

El govern d'Espanya ha revalorat les pensions del 2023 basant-se en l'IPC, és a dir, que l'alça de les pensions respon a la pujada dels preus. Tanmateix, el notable augment de les pensions no contributives també comporta més impostos i Hisenda és a l'aguait d'una recaptació històrica.

El resultat és que, segons els experts fiscals, milers de jubilats percebran una pujada menor del que s'esperava. L'augment de la càrrega impositiva contrarestarà la pujada fins al punt de reduir-ne molt l'efecte. Aquesta és la pessimista previsió dels assessors fiscals davant el revés dels impostos.

Quants diners perdran els pensionistes en impostos?

Segons les estimacions, els impostos reduiran l'augment de les pensions en un 37 % en la nòmina de molts jubilats. Els més afectats seran els 400.000 jubilats que cobren la pensió màxima. Els càlculs diuen que la pujada real per a aquests jubilats serà només del 6 %.

El Registre d'Assessors Fiscals (Reaf) posa l'exemple d'un jubilat de 70 anys que viu sol i cobra la pensió màxima. La pujada del 8,5 % es traduirà en 3.345 € bruts cada mes, que amb els impostos es reduirà a 2.113 €. Hisenda es quedarà el 37 % de la pujada en concepte de retencions.

Pla de les mans d'una dona gran comptant monedes
L'augment dels trams afecta els pensionistes. | iStockPhoto (Kasto80)

La retenció fiscal per a aquests pensionistes passarà de 8.291 € el 2022, a 9.533 € aquest 2023. És una conseqüència lògica de la forta pujada de les pensions per afrontar la inflació. En augmentar les nòmines, els pensionistes passen a trams més alts i augmenten les retencions.

Pujada silenciosa d'impostos

Els pensionistes es beneficiaran de la pujada de les pensions, però un altre beneficiat clar serà l'Agència Tributària. Segons el darrer informe (novembre), els ingressos per retenció de l'IRPF als pensionistes van pujar un 17 %. La dada correspon als primers onze mesos de l'any passat.

Hi ha diversos factors que expliquen la millora dels ingressos per impostos a Hisenda. Un és l'increment del nombre de pensionistes, que l'any passat va superar per primera vegada els 10 milions. Tot i això, un factor determinant és que molts pensionistes van passar a un tram més alt en apujar la seva pensió.

Els experts coneixen aquest fenomen com a «pujada silenciosa d'impostos». Això passa quan les pensions pugen molt per compensar la pèrdua de poder adquisitiu. Com que no s'actualitzen els llindars de la Renda, les persones que no han millorat el poder adquisitiu pagaran més impostos.

Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.
Hisenda espera una recaptació insòlita. | Europa Press

La dura realitat per a milions de pensionistes

La realitat és que enguany l'augment dels salaris i les pensions s'ha traduït en un creixement del 12,5 % de les retencions de l'IRPF. Una persona que cobra una pensió mitjana, al voltant de 18.987 € bruts a l'any, pagarà 150 € més d'IRPF. Així, Hisenda s'emportarà el 10 % de la pujada.

Per als pensionistes del Règim General serà encara pitjor, perquè amb una pensió mitjana de 21.350 € pagaran 400 € de més a l'IRPF. En total, l'Agència Tributària es quedarà amb el 24 % de la pujada. Definitivament, però, el gran revés d'Hisenda serà per a les persones que cobren pensions altes.

Un pensionista que cobri a prop de la pensió màxima (37.975 € bruts a l'any) pagarà 950 € més a l'IRPF que l'any anterior. Hisenda es quedarà gairebé un 32 % de la pujada. Aquests pensionistes estan en una situació molt semblant a les persones que cobren la pensió màxima.

El pitjor de tot és que el govern espanyol no fa públiques aquestes dades ni en els pressupostos ni en documents oficials. La manca de transparència afegeix més inquietud entre els afectats per aquest sobtat augment de les retencions fiscals. Per contra, l'Executiu presumeix per la pujada de les pensions.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp