Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotografia d'un home vacunant-se.

Revés per als vacunats amb Pfizer o Moderna a Catalunya

Aquestes vacunes contra el coronavirus compten amb un important inconvenient

És evident que la vacuna contra el coronavirus va ser crucial per frenar la pandèmia. I és que en molt poc temps les farmacèutiques van ser capaces de crear aquests fàrmacs per immunitzar la major part del planeta. Tot i això, amb el temps s'ha descobert que no totes aquestes vacunes funcionen de la mateixa manera.

I no només sobre l'efectivitat i protecció davant la Covid-19, sinó que ara s'acaba de conèixer que aquells immunitzats amb Moderna o Pfizer tenen més possibilitats de reinfecció respecte als d'AstraZeneca i Janssen.

Així ho revela un estudi realitzat per investigadors belgues i presentat al Congrés Europeu de Microbiologia i Malalties Infeccioses. Per dur a terme aquest treball es va prendre com a referència a tots els belgues més grans de 18 anys i amb la pauta completa. El nombre total de participants va ser de 8 milions de persones.

Es va fer un seguiment a aquests pacients a partir de la segona dosi, on l'anàlisi s'allargaria durant 150 dies. I una conclusió que se n'extreu és que un 4,7% dels implicats van tenir una infecció avançada.

Van detectar que la vacunació amb un fàrmac de vector viral, com Janssen o AstraZeneca, s'associa amb més risc d'una infecció avançada. Sempre que es compari amb una vacuna d'ARNm, com ara Moderna o Pfizer.

Segons aquestes investigacions, la vacuna d'AstraZeneca s'associa amb un risc un 68% més gran d'una infecció avançada que la de Pfizer. Mentre que la de Janssen es relaciona amb un 54% més de risc que la vacuna de Pfizer.

Fotografia d'una enfermera preparant una vacuna.
La vacuna de Moderna i Pfizer és menys segura contra una possible reinfecció | GTRES

Un altre detall que cal tenir en compte és que és un 32% menys probable que es produeixin infeccions intercurrents entre els vacunats amb Moderna. Sempre que se'ls compari amb els que hagin estat immunitzats amb Pfizer.

Tot i la protecció que oferien les vacunes del coronavirus, els experts extreuen una altra conclusió molt interessant de l'estudi. Hi va haver una incidència més gran d'infeccions intercurrents en el grup de 18 a 64 anys que en els grups de més de 65 anys. Això s'explicaria per les diferències en el comportament social dels uns i dels altres.

Tot això es produeix en un moment on es comença a debatre la conveniència d'administrar una nova dosi de reforç. Es tractaria de la quarta punxada. Encara que de moment es tracta d'una opció que està sobre la taula, la proposta inicial implicaria immunitzar els més grans de 80.

L'alt percentatge de població vacunada, amb un 93% dels ciutadans immunitzats, ha estat essencial per lluitar contra el coronavirus. Això ha permès que les darreres setmanes s'hagin retirat moltes de les restriccions a Espanya, com l'ús de mascaretes en interiors.

Una sanitària que sosté una vacuna a les mans.
Una infermera sosté una dosi de la vacuna de Pfizer | Europa Press

Pfizer insisteix en la possibilitat de seguir amb la vacuna

Tot i que el coronavirus sembla estar sota control, la vacuna continuarà injectant-se amb una certa regularitat. És el que pensa el director mèdic mundial de vacunes de Pfizer. «És possible que es produeixi una situació entre endèmica i epidèmica, on òmicron vagi evolucionant», explica Luis Jodar.

Entén que «tots els grups etaris necessitin dosis de reforç cada cert temps, per exemple, un any». Així ho explicava fa uns quants dies en un seminari organitzat amb l'Associació Nacional d'Informadors de la Salut.

Explica que es tractarien en principi de «dosis adaptades a cada variant fins a trobar una vacuna universal impermeable a cada mutació». D'altra banda, i amb anterioritat, el CEO de la companyia, Albert Bouda, es va pronunciar sobre la possibilitat d'aplicar una quarta dosi.

«Venen moltes variants, i òmicron ha estat la primera que ha pogut evadir de manera hàbil la protecció immunològica que estem proporcionant», informava. La farmacèutica insisteix en la necessitat de treballar en una vacuna que «protegeixi contra òmicron i totes les altres variants» del coronavirus.