ÚLTIMA HORA

💉 Alemanya recomana no administrar la vacuna d'AstraZeneca als majors de 65 anys

El col·lapse a la Seguretat Social posa en risc les ajudes per a milers d'espanyols

Les oficines es troben col·lapsades per l'allau de sol·licituds i concertar una cita prèvia és impossible en molts casos

Oficina de la Seguretat Social
Les oficines de la Seguretat Social es troben desbordades per l'allau de peticions. | Twitter

Darrerament estem sentint parlar molt del col·lapse dels hospitals, però no són els únics serveis públics que s'estan veient desbordats per la crisi del coronavirus. Acaba de sortir a la llum la situació límit en què es troben les oficines de la Seguretat Social encarregades de tramitar les ajudes a milers de famílies a Espanya. Aquesta és una situació delicada perquè, arran dels protocols de protecció enfront del virus, davant de qualsevol tràmit presencial és obligatori demanar cita prèvia per internet o per telèfon. Això, però, s'ha convertit en una odissea per a moltes persones.

Concertar cita prèvia, missió impossible

De vegades resulta directament impossible concertar una cita prèvia, un pas indispensable per fer qualsevol tràmit a la Seguretat Social. Així ho ha denunciat el popular actor Antonio Resines, que assegura que ni els telèfons ni el web de la Tresoreria General funcionen, i així és impossible concertar una cita per fer els tràmits.

Aquesta és la situació que s'està vivint a moltes oficines de la Seguretat Social a Espanya, desbordades per l'allau de peticions de tràmits com el de l'ingrés mínim vital. Però a més, qualsevol procediment com gestionar una jubilació o registrar a un nadó s'està fent impossible per a moltes persones.

Els que fan cua a l'espera d'una solució denuncien que és una situació vergonyosa davant la qual se senten desemparats i sense saber què fer. Hi ha casos de persones que porten mesos sense cobrar la pensió de viduïtat, per exemple. Una usuària es queixa que porta intentant donar d'alta la seva filla des de fa tres mesos sense èxit: «No la puc ni vacunar».

Trànsit de cites prèvies

Alguns ciutadans que intenten demanar cita prèvia a través del telèfon sense èxit ho proven des de la pàgina web, però tampoc funciona. I viceversa. Un afectat explica que fa un mes que intenta concertar la cita però no hi ha manera.

Els privilegiats que sí que han aconseguit una cita confessen l'únic truc que els ha funcionat per aconseguir-ho: fer-ho a primera hora o de matinada. «Fa vint dies vaig aconseguir una cita prèvia trucant a les nou del matí», diu un usuari, mentre un altre reconeix que demanar-ho de matinada és l'únic sistema per sortejar el col·lapse.

El bloqueig és tal que fins i tot ha aparegut un mercat negre de cites prèvies. Es tracta de gent que està traient profit de la situació gestionant cites a canvi de diners. Així ho explica un testimoni: «Una amiga meva ha hagut de pagar 150 euros perquè li donin cita en tres dies. És una màfia». Aquest tipus de pràctiques s'estan produint molt per tràmits d'Estrangeria.


Comentaris

envia el comentari