Els dos darrers i forts impactes que ha patit el riu Besòs, el primer d’ells a causa de l’incendi en una fàbrica de Montornès del Vallès, amb el vessament de productes tòxics al riu, i el posterior temporal Gloria han fet que la recuperació de la fauna i l’hàbitat del riu sigui més lenta del que es preveia inicialment.
Aquesta és la conclusió a la qual han arribat tècnics del Departament d’Agricultura. Ramaderia. Pesca i Alimentació de la Generalitat. De fet, afirmen que la fauna trigarà entre dos i tres anys en recuperar-se dels tràgics esdeveniments.
Per un costat, l’incendi va causar la mort de nombroses espècies de la fauna característica del riu a causa dels vessaments de productes tòxics, mentre que per altra banda, el temporal Gloria va incrementar el cabal del riu de manera dràstica, passant de tres m3/s a més de 500 m3/s en tan sols tres dies, danyant considerablement de nou l’hàbitat natural.
Peixos morts per la contaminació al riu Besòs després de l'incendi de Montornèshttps://t.co/Bl6UkCXEt1pic.twitter.com/SYcKFnOFII
— Iacma Monterde Segura (@iacma) December 12, 2019
Primers peixos morts al Besòs degut al incendi de Montmeló. pic.twitter.com/Clzr1HngJp
— Gonzo #MunicipisValents #MontcadaiReixac (@GonzoMontcada) December 11, 2019
Davallada de la fauna
Els tècnics han basat aquestes conclusions després de realitzar diversos mostrejos de les diferents poblacions de peixos així com un cens hivernal d’aus aquàtiques en la llera del riu. En tots els casos, es van censar els trams de riu per sota el punt de l’abocament i fins a la desembocadura, juntament amb tres trams situats als afluents, com el riu Mogent, Tenes i Congost.
Els resultats dels censos remarquen que la fauna va disminuir considerablement, tant en el cas de peixos com d’aus, però ambdues poblacions ja comencen a recuperar-se després d’haver sobreviscut a aquests dos greus episodis.
Segons ha comunicat la Generalitat «hi ha exemplars suficients per permetre el restabliment natural de la situació en un període de dos o tres anys. A més s’espera que les altes densitats dels afluents al riu Besòs serveixin de font per aportar de forma natural exemplars aigües avall».
- També et pot interessar: Desastre ecològic total al Besòs després del gran incendi