Els delinqüents van sempre un pas endavant de la policia. Així és, ja que actualitzen les seves estratègies per enganyar la gent i evitar ser descoberts. Per exemple, en el seu últim intent d'estafa han aconseguit entrar al compte bancari d'uns quants usuaris i apoderar-se dels seus diners.
Per fer-ho recorren a mètodes com l'enviament de correus electrònics, missatges de text o trucades telefòniques. Mitjançant això, es fan passar pel servei d'atenció al client del banc. De moment, aquesta variant d'engany s'ha detectat a Astúries, encara que previsiblement també es repeteixi a altres punts del país.
Les autoritats recomanen parar atenció als missatges sospitosos
A la policia, de vegades, els resulta molt complicat trobar aquests estafadors. Per això recomanen als ciutadans que desconfiïn sempre, i que mai facilitin cap mena de dada personal o dels seus comptes.
Expliquen que el missatge que fan arribar a les possibles víctimes imita a la perfecció el disseny i els logos originals de l'entitat bancària. Per tant, resulta molt senzill caure a la trampa.
Es proposa al destinatari que accepti la descàrrega d'una aplicació simulada, però també s'acabarà instal·lant un programari d'accés remot. En un primer moment sol·licitarà permisos per llegir, rebre i modificar l'SMS.
En algun moment la víctima arriba a confiar-se en excés i facilitarà les credencials bancàries, la numeració i el codi CVC de la targeta. Entén que és una comunicació oficial del banc i accedeix a donar-li aquesta informació de caràcter privat.
Què fan els delinqüents amb les dades que aconsegueixen?
Quan l'usuari proporciona aquestes contrasenyes finalment acabaran en mans dels delinqüents. Faran servir aquesta informació per fer compres a través d'aplicacions de pagament instal·lades als mòbils. És el cas de Samsung Pay o Apple Pay, a qui acaben associant a les mateixes targetes.
En tot moment, cal estar molt pendent de l'estat dels nostres comptes. Davant de qualsevol moviment que considerem sospitós caldria contactar amb el banc i la policia.
Les recomanacions de la policia
Cada cop arriben a les comissaries més intents d'estafa d'aquesta mena. Es fan passar per entitats bancàries, Hisenda, Seguretat Social o SEPE i utilitzen els missatges de text o correus electrònics. Solen remetre unes comunicacions que s'assemblen força a les que ofereixen aquests organismes oficials.
En aquest cas concret, la Policia Nacional insisteix que cap entitat financera reclama claus o dades personals per telèfon o email. Així que, cal desconfiar de qualsevol notificació que ens arribi sense haver-ho sol·licitat prèviament. Si és així, cal evitar obrir-lo i procedirem a eliminar el missatge.
Recomanen que el sistema operatiu estigui sempre actualitzat i l'antivirus actiu. Si bé és normal que en algun moment ens puguin sorgir dubtes, el més convenient és posar el cas en mans de la companyia afectada.
També hi ha la possibilitat de contactar amb les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat. A més a més, a l'Oficina de Seguretat de l'Internauta, inclosa dins de l'Institut Nacional de Seguretat, també ens poden orientar.
Al comunicat que remet la Prefectura Superior de Policia d'Astúries recalquen que hem de ser molt previnguts amb les nostres actuacions. I és que mai s'han d'introduir dades bancàries a qualsevol pàgina i el correcte seria revisar els textos legals per descartar un mal ús de les dades.
Tampoc aconsellen accedir a serveis en línia que exigeixin intercanvi de dades privades, ja que a l'hora de fer qualsevol tipus d'operació amb el banc evitarem fer servir dispositius públics. Així mateix, no és bo que estiguin connectats a xarxes wifi públiques. Per tant, a les nostres mans hi ha allò de deslliurar-se d'aquest tipus d'estafes, que cada cop són més recurrents.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp