Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès i Gabriel Rufián

ERC es contradiu: Rufián defensa els aldarulls mentre Aragonès crida a la calma

El portaveu republicà al Congrés diu que «els contenidors es reposen, les esperances no»
Pere Aragonès i Gabriel Rufián
Gabriel Rufián i Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu durant un acte d'ERC. | ACN

Doble discurs a les files d’ERC. Mentre el candidat a la Generalitat, Pere Aragonès, adoptava un perfil ‘presidencialista’ aquest dilluns i sortia en defensa dels Mossos d’Esquadra, advertint els manifestants que els aldarulls no duen enlloc; el portaveu de la mateixa formació al Congrés dels Diputats feia aquest dimecres, 24 de febrer, una defensa de les protestes que s’estan vivint cada vespre de la darrera setmana a Barcelona i altres ciutats del país.

Rufián: «Els contenidors es reposen, les esperances no»

Rufián, ha recordat a la Cambra Baixa la situació de la generació de joves que es troben «oblidats, assenyalats i humiliats» per la manca d'expectatives laborals i la «violència» de la «maquinària política, mediàtica i judicial». «Quan la política fracassa, s'ocupa el carrer, i la crema d'un contenidor és el reflex de cremes molt més severes, perquè els contenidors es reposen, les esperances no», ha sentenciat. «Hi ha tota una generació que sent oblidada, assenyalada i humiliada», i «culpar-los de la violència als carrers és un suïcidi polític, sobretot per vostès, senyors del govern», perquè «estaran regalant tota una generació a la desafecció, l'abstenció i la ultradreta per aquest ordre».

Rufián ha fet aquestes manifestacions durant la seva intervenció amb motiu de a compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per avaluar l'aplicació de l'estat d'alarma. El portaveu d'ERC ha recordat el «debat molt interessant sobre la violència» que «no és només un aparador trencat» sinó que també «la precarietat, l'abús, el feixisme, la manipulació és violència». «Hi ha paraules que cremen i incompliments que fereixen», ha dit Rufián, en una intervenció en què ha defensat, doncs, els actes vandàlics que s’han produït en la darrera setmana.

Pere Aragonès, en contra de la destrossa de mobiliari urbà durant els aldarulls

Les seves paraules contrasten de ple amb les pronunciades per Pere Aragonès fa tan sols unes hores. El candidat d’ERC a la Generalitat i vicepresident en funcions de president va deixar ben clar que, malgrat el «compromís de l’executiu amb la llibertat d'expressió i de manifestació», aquests drets no emparen els aldarulls amb el «saqueig del comerç», «la crema del mobiliari públic» o «l'enfrontament amb els treballadors públics». Crítica sense embuts d’Aragonès a les mobilitzacions que han acabat amb destrosses del mobiliari urbà i amb enfrontaments amb la policia, tot el contrari d’un Rufián que justificava actes com la crema de contenidors aquest dimecres al Congrés.

A més, Pere Aragonès també va avalar la gestió policial feta i la presència dels antiavalots i va apuntar que el debat sobre el model de seguretat català s'ha d'abordar al Parlament la propera legislatura «amb serenitat i no a cop calent». Un discurs, en conjunt, de perfil molt més moderat que l’expressat per Rufián i, en algun sentit —com en la justificació del vandalisme— antagònic entre el que ERC diu a Barcelona i a Madrid.