Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla detall d'una dona rebent la vacuna al Palau Firal de Manresa

L'avís d'un expert català sobre les conseqüències de la vacuna: «No s'ha demostrat»

Valentí Pineda, membre del Comitè d'Experts en Vacunes de Salut, desmenteix a 'RAC1' la dita de que «quan cou, cura, i quan pica, madura»; no està demostrat que els símptomes de la vacuna tinguin una relació directa amb la resposta immunitària

Una de les notícies amb què començava aquesta segona setmana de juny és la xifra de vacunats a Catalunya. S’ha assolit els tres milions de persones que han rebut almenys la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19

Les últimes dades del Departament de Salut, del dimarts 8 de juny, registren poc més de 3.122.000 vacunats, un 40,4% de la població. De tots ells, 1.851.000 persones ja tenen la pauta completa. 

De fet, aquest dimecres s’han batut rècords, perquè amb tan sols 24 hores s’han posat 125.000 dosis. Però en qualsevol cas, encara és habitual escoltar alguns rumors i hipòtesis mancades de documentació relacionades amb la immunització.

Una d’aquestes brames fa referència a la vinculació dels efectes secundaris de les vacunes amb el seu grau d’efectivitat. En alguns casos, hi ha qui associa la simptomatologia amb una reacció instantània del cos a la vacuna. Però què hi ha de real en tot plegat? Hi ha alguna relació demostrable?

La relació entre la reacció simptomàtica i la resposta immunitària de l’organisme no està demostrada

‘RAC1’ ha conversat amb el president de la Societat Catalana de Pediatria i de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, Valentí Pineda. El també membre del Comitè d’Experts en Vacunes del Departament de Salut s’ha referit a l’expressió anglesa ‘no pain, no gain’ per a desmentir algunes afirmacions.

«Hi ha una llegenda antiga —que quan cou, cura, i quan pica, madura— que no s’ha demostrat mai i que està molt en dubte. Perquè moltes substàncies que provoquen febre o dolor després de la punxada no estan, en principi, relacionades amb la producció d’anticossos després de la vacuna».

És per això, explica Pineda, que «aquesta relació entre efectes adversos i immunogenicitat no està demostrada. Hem de dir que encara que una vacuna no et produeixi efectes adversos, no vol dir que no sigui eficaç».

En aquesta línia, Pineda s’ha referit a un article de Robert Finberg, professor de Medicina de la Universitat de Massachussets Medical School. Escrit a ‘The Conversation’, el text assegura que cap científic ha identificat relacions entre la reacció inflamatòria inicial i la resposta a llarg termini, que és aquella que indueix la protecció.

Finberg és rotund: «No hi ha proves científiques que algú amb efectes secundaris de la vacuna més evidents estigui més protegit contra la Covid-19. No hi ha cap raó que indiqui que tenir una resposta innata exagerada faci que la resposta adaptativa sigui millor», apunta el científic.

Valentí Pineda: «Hem d’anar a tope, hem d’anar cap al 85% de la població vacunada»

El doctor Pineda es mostra escèptic respecte de la possibilitat que es facin estudis sobre la relació entre efectes secundaris i eficàcia. Assegura que no es faran perquè són necessaris.

«Si tens una vacuna com aquestes contra la Covid-19, amb una eficàcia per sobre del 90%, no faràs subestudis per veure si és més alta o més baixa si hi ha efectes secundaris». 

Segons Valentí Pineda, és possible tenir un efecte immunitari sense tenir cap mena d’efecte advers. Però aquesta no és una qüestió que s’hagi d’atendre amb excepcionalitat. «Hem d’anar a tope, hem d’anar cap al 80 o 85% de la població vacunada. Cal tenir cobertures molt altes, sobretot si hi ha noves variants i el virus és més transmissible», ha assegurat.