Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una de les sales de vacunació de Seat

Com vacunar-te a l'estiu si canvies de comunitat autònoma durant les teves vacances

Sanitat està a favor de permetre vacunar fora de la comunitat on residim

El procés de vacunació al nostre país sembla haver arribat a un ritme de creuer. Les diferents comunitats segueixen avançant en la seva campanya per edats, i totes ja estan posant les primeres dosis a menors de 50 anys.

L'última franja d'edat que s'ha incorporat és la d'entre 40 i 49 anys, una de les que té més població. S'espera que en poques setmanes s'ampliï a la resta de persones adultes i probablement també als adolescents.

Un dels grans dubtes que sorgeixen és com afectaran les vacances a la vacunació al nostre país. I és que moltes persones estan amb la incertesa de no saber si podran ser citades mentre estan fora de la seva comunitat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Molts espanyols no tenen clar si hauran d'escollir entre anar-se'n de vacances o ser vacunats. És per això que Sanitat està treballant amb les comunitats per intentar buscar una solució.

Tot i que és cert que ara mateix les persones que podrien ser vacunades durant la seva escapada estiuenca tenen dues opcions. La primera podria ser posposar aquesta citació si realment seran pocs els dies que estigui fora de casa.

L'altra opció seria rebre la vacuna a la comunitat on vagi a passar uns dies o setmanes de descans. El ministeri és favorable que els turistes nacionals puguin rebre una dosi allà on tinguin previst passar les seves vacances.

Però per poder fer-ho, cal que el ciutadà obtingui un document que és conegut com la targeta de desplaçat. Aquest permet anar a una consulta mèdica o una farmàcia de tot Espanya, i ara també permetrà vacunar-se.

Com demanar la targeta de desplaçat de la Seguretat Social?

Aconseguir aquesta targeta de desplaçat només implica un senzill tràmit. Si bé és cert, que aquest s'ha de fer un cop ens trobem en el nostre lloc de vacances.

És cada comunitat autònoma la qual s'encarrega de gestionar aquest document sanitari. Els turistes només han d'acostar-se al centre de salut més proper al seu lloc de vacances.

Serà allà on es realitzaran els tràmits necessaris per a la seva obtenció, i aquest es pot utilitzar durant tres mesos tot i que es pot prorrogar en una ocasió.

Simplement cal omplir el formulari corresponent. A més, l'interessat ha de presentar el seu DNI i la targeta sanitària de la seva comunitat en vigor.

No totes les comunitats estan a favor de fer-ho

La decisió definitiva sobre la possibilitat de vacunar fora de la nostra comunitat no està presa. La Comissió de Salut Pública espera poder debatre-la de manera definitiva la setmana vinent.

Així, ha ajornat una decisió que s'esperava que es pogués prendre aquesta mateixa setmana. Però, de moment, ha enviat un document a les comunitats autònomes perquè l'estudiïn.

Tanmateix, com és lògic, aquesta possibilitat ha tornat a obrir un nou debat entre els diferents governs autonòmics. Fins i tot ja hi ha alguns que s'han mostrat favorables, però altres que han expressat les seves reticències.

Ara mateix els que han donat el seu sí són els següents: Andalusia, Cantàbria, Comunitat Valenciana, Castella i Lleó, Galícia, Madrid, La Rioja i Navarra. Aquests vacunaran a turistes nacionals d'altres comunitats en els seus territoris.

Una de les primeres a anunciar-ho va ser el president càntabre, Miguel Ángel Revilla. Encara que el seu conseller de Sanitat, Miguel Rodríguez, va deixar clar que aquestes dosis havien de ser reposades.

Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana s'han avançat i ja ho estan fent. Això sí, s'ha de presentar la targeta de desplaçat. En canvi, Balears i País Basc són les que s'han negat en rotund a vacunar turistes espanyols.

Així doncs, només falten per pronunciar-se les comunitats autònomes d'Astúries, Aragó, Canàries, Extremadura, Castella-la Manxa i Múrcia. Per tant, veurem què passa finalment.