Pla general de la plaça Corsini de Tarragona, amb diverses taules ocupades a la terrassa

Sanitat comunica un altre canvi en les restriccions a bars, restaurants i discoteques

Catalunya tindrà total llibertat per prendre les seves decisions

Finalment, Sanitat fa marxa enrere completament amb el pla de restriccions que s'havia aprovat la setmana passada. En l'esborrany que ha presentat avui, segons recullen 'El Mundo' o 'ABC', ja no s'imposa cap mesura ni tan sols en l'oci nocturn.

El nou document s'ha dut al nou Consell Interterritorial de Salut que ha tingut lloc aquest dimecres. Carolina Darias s'ha reunit amb els diferents consellers autonòmics per debatre sobre aquesta nova proposta.

És una nova modificació en la proposta d'actuacions coordinades com les que ja es van donar a conèixer ahir. Aquesta dona gairebé total llibertat als governs autonòmics perquè decideixin sobre la reobertura de les discoteques.

Així ja no es parla de mesures imposades, com havia defensat la titular de Sanitat la setmana passada. Es torna a les recomanacions, com realment recollien els documents anteriors de passats mesos.

Aquesta proposta recull el següent: «L'obertura dels locals d'oci nocturn es podrà autoritzar en funció de l'evolució de les dades epidemiològiques». Es torna a la flexibilitat i cada comunitat podrà prendre les seves pròpies decisions.

A més tampoc s'estableix un horari de tancament fix per a aquest tipus d'establiments. El govern espanyol canvia la seva primera proposició i l'obligació de tancar a les 2 ja no serà una mesura de total compliment sinó una recomanació.

El que es proposa és que «l'horari de tancament d'aquests establiments serà com a màxim a les 02:00 hores, podent ampliar-se en funció de l'evolució de les dades epidemiològiques». Així, si la vacunació avança i la incidència és baixa, realment es podrà obrir més tard.

En l'anterior document l'obertura de l'oci nocturn està restringida només als nivells d'alerta 1 i 2. Es limitava l'obertura a les dues de la matinada o les tres si la situació millorava.

Tampoc s'aplicaran la resta de restriccions a les discoteques de manera obligatòria. Parlem de l'aforament a un 50% en interiors o de 6 persones per taula.

Adeu a la resta de restriccions

Però com dèiem, amb aquesta nova proposta no només decauen les restriccions que volia imposar Sanitat en l'oci nocturn. Tampoc entraran en vigor les restriccions als bars i restaurants per nivells d'alerta.

Aquí s'obligava a tancar l'interior dels bars i restaurants en les comunitats en nivell d'alerta 3. A la resta, només podrien obrir a un 50% i un màxim d'un 60% segons la situació.

Victòria de les comunitats que es van oposar al pla

Tot i que el govern espanyol va presumir que el pla inicial s'havia aprovat per consens, moltes comunitats el van posar en dubte. Van ser diverses les que van votar-hi en contra.

Parlem que la mesura va tenir l'oposició de Madrid, Andalusia, País Basc, Catalunya, Galícia i Múrcia. Totes elles van defensar que era una intromissió en les seves competències i algunes van deixar clar que no les aplicarien.

N'hi va haver alguna que va voler anar més enllà i va acabar recorrent davant la justícia. Va ser el cas de Madrid, que va presentar un recurs davant l'Audiència Nacional que li va resultar favorable.

Aquest tribunal va decidir suspendre-ho de manera cautelar. L'argument que donaven era que esperar un temps per fer-ho podria causar un «escenari d'incertesa agreujat i perjudicat».

Finalment, sembla que no serà necessària que hi hagi un nou pronunciament de l'Audiència Nacional. Tot després del pas enrere donat pel ministeri de Sanitat.

Les mesures que al principi anaven a ser obligatòries passen a ser meres recomanacions. I cada comunitat podrà imposar els seus propis aforaments o horaris.