Muntatge fotogràfic de Volodímir Zelenski ​i Vladímir Putin

Rússia renuncia a un dels seus dos objectius: la seva condició per acabar la guerra

Moscou renuncia a la desnazificació d'Ucraïna a canvi que aquesta mantingui la neutralitat

El món sencer mira avui Istanbul, Turquia, on les delegacions de Rússia i Ucraïna reprenen les negociacions per a un alto el foc. Es tracta d'una nova trobada més de dues setmanes després de la darrera negociació. A les primeres hores ja s'han produït avenços significatius.

Mentre que Kíev i Moscou intenten trobar vies diplomàtiques per a la resolució del conflicte, la guerra segueix el seu curs. A les últimes hores, el president ucraïnès Volodimir Zelenski ha proclamat l'alliberament de la ciutat d'Irpin, als afores de Kíev. Tot i això, Rússia manté el setge sobre els territoris assetjats.

La guerra no disminueix la seva intensitat malgrat les negociacions per l'alto el foc. Zelenski no es fia de Putin i demana garanties que no hi haurà cap altra ofensiva russa si Ucraïna manté la neutralitat. Per la seva banda, el president rus ha fet un pas significatiu en renunciar a un dels seus grans objectius.

Rússia renuncia a la desnazificació

Una de les justificacions de Vladímir Putin per ordenar la invasió va ser l'objectiu de la «desnazificació» d'Ucraïna. Avui, 33 dies després de l'inici de la guerra, Rússia ha anunciat la seva renúncia a aquest objectiu si Ucraïna manté la neutralitat. A més, donarien llum verda a la seva entrada a la Unió Europea.

Fotomuntatge de Vladímir Putin i un bombardeig a Ucraïna
Putin renuncia a un dels seus grans objectius inicials | Catalunya Diari

Són informacions del Financial Times sobre els primers avenços en les negociacions d'avui a Istanbul. Segons aquesta informació, la pau a Ucraïna estaria més a prop del que sembla. Les delegacions estarien estudiant un acord de pau que es podria materialitzar en els pròxims dies.

Ucraïna està disposada a renunciar al seu ingrés a l'OTAN a canvi de garanties que Rússia no tornarà a atacar. Les delegacions estarien estudiant ara l'esborrany d'aquest acord, que no conté cap referència a la desnazificació. Rússia renunciaria així a un dels objectius prioritaris.

Kíev demana garanties a Moscou

A l'esborrany tampoc no es parla de desmilitarització d'Ucraïna ni de protecció de l'idioma rus. Això és significatiu perquè formaven part de l'argumentari rus que justificava la invasió del país veí. A canvi, però, Moscou vol garanties que Kíev no es tornarà a acostar a occident.

Les delegacions dels dos països s'han retrobat avui a l'Oficina Presidencial del Palau de Dolmabahçe a Istanbul, Turquia. Allí han reprès les negociacions per trobar vies diplomàtiques de resolució del conflicte. Rússia s'ha presentat amb una condició per acabar la guerra.

▶️ Maksym, el joven campeón que ha muerto en la guerra de Ucrania

Si Kíev vol la pau haurà de renunciar definitivament a entrar a l'OTAN, malgrat que podrà entrar a la Unió Europea si ho desitja. Ucraïna estaria disposada a acceptar aquesta condició si obté a canvi garanties de seguretat per part de Rússia. Després es podrien negociar qüestions de segon ordre.

Acabar amb la guerra com més aviat millor

La nova oferta de Rússia és llegida en bona part de la comunitat internacional com un signe de debilitat del Kremlin. A mesura que passen els dies es va confirmant l'error de càlcul de Putin en entrar a Ucraïna. El que preveien com una operació ràpida s'està convertint en un infern per a l'exèrcit rus.

Els russos s'han trobat amb una resistència ferotge dels ucraïnesos, reforçats per l'enviament d'armes de l'estranger. Els ucraïnesos estan atacant sense pietat els combois russos que traslladen els subministraments. Això està complicant molt la logística per fer les operacions militars.

Imatge d'un tanc i un edifici destruït pels bombardejos a Mariúpol
La guerra continua a Ucraïna sense disminuir la seva intensitat | Europa Press

L'exèrcit rus va aconseguir avançar amb relativa rapidesa a les primeres jornades, però des de llavors s'han estancat. Davant el perill que la guerra es converteixi en una trinxera mortal, el Kremlin ha engegat l'aparell diplomàtic. La intenció a hores d'ara sembla clara: acabar amb el conflicte com més aviat millor.

El nou mapa d'Ucraïna

La intenció inicial de Putin era forçar la rendició de l'exèrcit ucraïnès i fer caure el govern de Zelenski en pocs dies. La resistència ucraïnesa va agafar a contrapeu els russos, l'únic avanç significatiu dels quals s'ha produït al sud. El seu esforç bèl·lic se centra a dominar la sortida al mar Negre.

La sortida al Mar Negre es complica, ja que Odessa està resistint, però és previsible que Mariúpol, capital del mar d'Azov, caigui d'aquí a uns dies. Això dibuixaria un panorama ideal per a les negociacions. Si Rússia aconsegueix el Mar d'Azov, que uneix Crimea amb el Donbass, podria renunciar al Mar Negre.

Ucraïna conservaria així una sortida al mar i s'avindria a negociar l'autonomia russa del Donbàs, probablement en el marc d'un sistema federal. Aquestes seran les qüestions que s'hauran de tractar un cop acordada la pau. El que és clar és que els plans han canviat, i molt, per a Moscou.