Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una estafa de phishing en un telèfon mòbil

Salten les alarmes dels Mossos per l'estafa que corre a Catalunya: «No ho facis!»

L'engany es comet per correu electrònic

La tecnologia és la nostra gran aliada, però, alhora, pot convertir-se en el pitjor malson. A Internet s'hi amaguen persones de tota mena, és per això que hem de vigilar amb els missatges que ens arriben, i també amb les pàgines web que visitem.

Últimament, els Mossos d'Esquadra han detectat diferents casos d'estafa, en els quals se suplanten la identitat d'entitats bancàries, empreses o autoritats. 

Els Mossos donen l'avís

L'últim avís dels Mossos d'Esquadra, relacionat amb les estafes, ha estat aquest mateix dilluns. Un avís on els delinqüents es farien passar per l'Agència Tributària per robar-te les dades.

Coincidint amb el període de presentació de la renda, els correus que suplanten l'Agència Tributària són quelcom recurrents. Ara, una nova estafa circula per correu electrònic. 

Els delinqüents envien un mail on ofereixen als usuaris un retorn de diners, reclamen documentació i demanen que segueixis un enllaç, per tal d'infectar un virus i robar les dades als usuaris. 

«A l'atenció del remitent, per mitjà d'aquest email se'l notifica que alguns documents aportats són invàlids. Per la seva conveniència, li recomanem que llegeixi el llistat i ens reenviï els documents per tal d'evitar futurs problemes. Li adjuntem un arxiu amb el llistat de documents. Per a descarregar-lo, faci clic al següent botó».

Recordem que el 'phishing' és un delicte en què els delinqüents es fan passar per una institució o organisme oficial. El seu 'modus operandi' consisteix a enganyar la víctima per apoderar-se de les seves dades personals i bancàries per robar els seus diners.

Per tant, cal vigilar molt amb el que arriba al correu. De totes maneres, has de tenir present que una entitat bancària o de l'administració no et pot demanar mai informació confidencial a través d'un SMS.

Nova estafa d''smishing'

Aquest mateix cap de setmana, la policia catalana ha alertat sobre una nova estafa d''smishing', la tècnica que fan servir els ciberdelinqüents per robar els diners a un usuari simulant ser una entitat legítima a través de l'SMS. 

En aquest cas, circulen SMS que suplanten la identitat d'entitats bancàries on indiquen que s'ha realitzat un cobrament d'una xifra gran de diners. Mitjançant l'SMS, els estafadors introdueixen un enllaç per tal que la víctima introdueixi les seves claus bancàries i, així, poder accedir al compte bancari i fer operacions fraudulentes.