El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat aquest dilluns que la velocitat de propagació del virus (Rt) es troba en «un equilibri fràgil», molt popera a l'1, i que el descens en el nombre de pacients ingressats als hospitals, tot i ser «progressiu», està sent «més lent» del que els agradaria. «L'alliberament de la capacitat assistencial dels hospitals s'està relanetint», ha constatat. Aquesta tendència és la que ha portat que aquest dilluns Catalunya no hagi passat al tram 2 de la desescalada com estava previst inicialment. Ara bé, Ramentol descarta ara com ara noves restriccions. El secretari general ha destacat que el seguiment de la quarantena per part dels contactes estrets ha augmentat del 64%, el setembre, al 73%.
Ramentol ha assenyalat que ara com ara «no es donen les circumstàncies» per aplicar noves restriccions, tot i les dades dels últims dies, en què la velocitat de propagació del virus ha tingut una tendència a l'alça i se situa actualment en 0,99. El nombre de pacients ingressats als hospitals va baixant, però d'una manera més lenta del que els agradaria als responsables del Departament de Salut.
El coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, no ha descartat una desescalada asimètrica per territoris si la situació de la pandèmia és diferent i ha assenyalat que aquesta possibilitat va quedar recollida inicialment.
«El pla de Nadal és sensible a girs de guió»
El secretari general de Salut ha admès que tant el pla de desescalada com el de Nadal estan sotmesos «constantment» a la revisió del Govern. «El pla de Nadal és sensible a girs de guió que hi pugui haver», ha afirmat. Amb tot, Ramentol ha refermat la voluntat del Govern de mantenir el pla de Nadal tal com està dissenyat si la situació per les festes és similar a l'actual, és a dir, amb una Rt estable per sota de l'1 i amb un descens progressiu dels casos i dels ingressos, encara que «sigui lenta», ha indicat.
76.000 proves en cribratges en dues setmanes
Ramentol ha destacat que Salut ha fet més de 76.000 proves, entre PCR i tests d'antígens, en el marc de cribratges en 40 punts d'arreu de Catalunya en les últimes dues setmanes. Aquests cribratges s'han desplegat en el marc de l'estratègia anunciada per Salut d'anar a buscar el virus de manera activa, coincidint amb la fase desescalada després de la segona onada.
Creix el seguiment de la quarantena
Ramentol ha destacat que el 73% de les persones que han estat contactes estrets d'una persona amb covid-19 compleixen el període de quarantena i ha valorat aquest increment en els darrers mesos. Salut desconeix quin és el grau de seguiment de l'aïllament de les persones amb un resultat positiu de coronavirus, ja que no inclouen aquesta pregunta. Els responsables de Salut consideren que molt poca gent reconeixeria que no l'estan seguint.
Reforç del circuit de rastreig
L'altra estratègia que es va posar en marxa amb la desescalada va ser el reforç del circuit de rastreig. El secretari general ha confirmat que s'han incorporat 449 professionals al sistema de vigilància epidemiològica, dels 500 anunciats. El coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya ha assegurat que actualment «no hi ha cap retard en les trucades dels casos» i que han dimensionat el servei de manera que pogués atendre el doble o triple de casos dels actuals. Un dels punts que es vol intensificar és la investigació de l'origen dels contagis i dels brots. Mendioroz ha apuntat que més del 40% de les persones no tenen clar on es poden haver contagiat.