Dues persones fent-se una PCR al pavelló de Palafrugell

Salut impulsa un cribratge massiu durant dos dies a la Jonquera

El risc de rebrot a la població és de 1.819,45 punts i durant la darrera setmana s'han detectat 19 casos positius

Salut ha convocat aquesta setmana un cribratge intensiu de Covid-19 a la Jonquera (Alt Empordà) per detectar asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió del virus. S'ha programat per als dies 10 i 11 de desembre, durant els quals faran tests d'antígens ràpids (TAR) a veïns de més de 16 anys a la sala 'La Societat' —de 10 a 14 hores i de 15 a 19 hores.

El Departament ha decidit fer aquest cribratge per l'alta incidència del virus que encara hi ha actualment en el municipi. Aquesta última setmana, el risc de rebrot al municipi se situa als 1.819,45 punts i s'han detectat 19 casos positius. Un 19,26% de les proves realitzades —siguin tests d'antígens ràpids o PCR— han donat positiu. La setmana passada el risc de rebrot se situava als 3.814,76 i es van detectar 32 positius.

El cribratge compta amb el suport de l'Ajuntament de la Jonquera, que col·labora en la logística i la difusió local, l'Institut Català de la Salut, que organitza el dispositiu, i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública. Els cribratges comptaran també amb la col·laboració de voluntaris de Protecció Civil i agents cívics del municipi.

Estratègia de cribratges en molts municipis catalans

La mesura, com en altres municipis catalans, està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar l'expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. Així, ciutats catalanes com Reus, Tarragona, Figueres o Barcelona, entre altres, són escenari d'aquests cribratges impulsats des del Departament de Salut.

L'estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l'extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i a altres persones del seu entorn. En aquest sentit, Salut subratlla la importància de fer l'aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Des del Departament es recorda que les proves per a la detecció de la Covid-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).