La pandèmia encara no ha acabat i està agafant més força, adverteixen des del Ministeri de Salut. El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, ha advertit aquest dimarts que la situació per la covid-19 «seguirà empitjorant» i ha alertat que «vindran moments molt complicats».
«És una situació que ens demanarà el màxim de tothom en aquests pròxims dies i setmanes», ha advertit durant una roda de premsa. Ha insistit en què Catalunya no és una illa, que les dades als territoris propers empitjoren i que cal estar «molt alerta». Ha assegurat que el Departament de Salut «redoblarà l'esforç» i la «determinació» en l'estratègia de cribratges i l'ampliació de la investigació dels positius, perfeccionant el sistema de detecció i rastreig.
Destaca l'empitjorament de la corba a Terres de l'Ebre
Els casos de coronavirus aniran a l'alça els pròxims dies, segons Argimon, perquè això és el que indiquen «algunes prediccions» i «alguns elements de mobilitat». El subdirector general de Salut Pública, Jacobo Mendioroz ha afegit que «es creix perquè és difícil respectar les regles sempre, i per això hem de mantenir un nivell més ampli de coses que es puguin fer, ja que les PCR no eviten els contagis inicials», ha explicat.
Pel que fa a l’estat de l’epidèmia a cada una de les regions sanitàries de Catalunya, Argimon ha destacat que la bona notícia que s’han aixecat les mesures de restricció a la Cerdanya pel descens de la corba a l’Alt Pirineu i l’Aran. A Girona s’estan reforçant cribratges escolars a Salt i a Anglès; i sobre Lleida ha dit que té un comportament millor en aquests moments, tot i que encara s’ha de reduir la corba per sota de 100.
En donar les dades per territoris han destacat la situació de les Terres de l'Ebre i en particular han parlat del brot de covid-19 en un escorxador de Padesa, que en pocs dies va passar de 80 a 300 casos. «Creiem que és un exemple il·lustratiu», ha dit Mendioroz. «És una bona prova de la capacitat infectiva del virus», ha afegit. Ha explicat que els treballadors són d'Amposta, Roquetes i Tortosa, i treballen per tallar totes les cadenes de contagi. Si no ho aconsegueixen, amb la progressió actual «en dues setmanes hi haurà més de mil casos només a les Terres de l'Ebre», ha advertit.
Més cribratges a les escoles
D’altra banda, Argimon també ha explicat que en les 3 setmanes de curs escolar s’han fet pràcticament 100.000 PCR a persones del cens escolar, dada que contrasta amb les 117.472 PCR que s’havien fet des de l’inici de la pandèmia fins al 13 de setembre. «Anirem pujant la intensitat de l’activitat de cerca de contactes estrets a les escoles i anirem creixent en les estratègies per trobar-los».
Ha fet un repàs sobre els cribratges escolars intensius en curs a diferents poblacions, i ha dit que s’estan fent a l’Hospitalet de Llobregat (unes 5.000 persones), a tres escoles de Sant Adrià del Besòs (8.000 persones), a Tortosa s’hi va començar dilluns i es farà a tots els centres de la ciutat; a l’escola Escola Angelet de Mataró, i que està previst fer-ne a totes les escoles de Salt (8.000 persones).
Cavalcades i castanyada «sense aglomeracions»
Per Argimon preveure les mesures que es duran a terme per les Cavalcades de reis no té sentit. «Queda molt, tres mesos és una eternitat», ha exposat. Delgado ha indicat que el criteri ha de ser que «les activitats que comporten aglomeració no es poden celebrar». «Buscarem què es pot fer i què no, queda molt i tenim altres reptes pel camí», ha reblat.
Per Tot Sants ha dit que a part de «les línies vermelles d'evitar les aglomeracions i el contacte físic» considera que es podran celebrar «bona part de les activitats», com per exemple anar al cementiri, sempre amb les mesures establertes. En canvi, sí que ha dit «les festes de Halloween no es poden celebrar per la limitació de sis persones».
Les dues aplicacions són «complementàries però diferents»
Les dues aplicacions que hi ha relacionades la covid-19 són «dues eines complementàries però diferents», ha destacat Argimon. ContacteCovid.cat es va presentar el mes de juliol i a més d'informar sobre el resultat de les proves, permet que els casos positius indiquin els seus contactes estrets. En canvi l'aplicació RadarCovid ha de permetre detectar «contactes desconeguts».
El Departament de Salut ha fet un estudi sobre el percentatge de positivitat dels testos PCR en primària i secundària que mostra com «al grup més jove hi ha més freqüència de positivitat», una gradació que «també es veu entre el professorat, quan ets més jove tens més capacitat de contagi», ha indicat Argimon, que ha dit que es presentaran aquestes dades en els propers dies.