Pla general d'una veïna de Girona fent l'automostra per a la PCR

Salut amplia els cribratges amb automostra a tres municipis catalans que preocupen

L'objectiu de les proves que es faran a Tossa, Roses i Lloret de Mar és detectar asimptomàtics entre les persones d'entre 16 i 60 anys

Els cribratges amb PCR d'automostra nasal que impulsa el Departament de Salut arribaran aquesta setmana als municipis gironins de Roses (Alt Empordà) i Tossa de Mar i Lloret (Selva). A cada municipi s'habilitaran espais exteriors per a la recollida i retorn dels kits. A Tossa, on el cribratge començarà aquest dimarts, qui ho vulgui podrà recollir els tests davant el Casal del Jubilat. A Roses, on els equips es desplaçaran dimecres i dijous, les PCR d'automostra s'entregaran a l'exterior del teatre municipal. El mateix lloc que a Lloret, on els cribratges seran dijous i divendres.

Les PCR d'automostra nasal, que van començar la setmana passada a Girona, es dirigeixen a persones d'entre 16 i 60 anys, que no hagin passat la Covid-19 en els darrers tres mesos i que no tinguin la pauta de vacunació completada. Després de començar-les a fer dijous i divendres de la setmana passada en una carpa exterior davant del CUAP Güell, Salut estén aquesta setmana els cribratges amb PCR d'automostra nasal a l'Alt Empordà i a la Selva. L'objectiu és detectar asimptomàtics i tallar les cadenes de contagi.

Com funcionarà?

La PCR es pot fer en el mateix moment o emportar-se-la a casa i lliurar-la posteriorment al mateix punt on s’ha recollit. El temps màxim des de la presa de la mostra fins a la seva entrega és de mitja hora per raons de conservació. El cribratge serà seriat, és a dir, cada participant podrà fer-se una PCR cada quinze dies mentre duri la realització del cribratge en el territori.

En el moment de la recollida del kit, un gestor COVID s’encarregarà de registrar les dades dels participants per fer-ne el seguiment. El kit per a l'autopresa conté una bossa amb tancament hermètic, un escovilló, un tub on s’haurà de dipositar la mostra, una tovalloleta desinfectant i dues etiquetes. El procediment és senzill i l’estoig conté una guia on es detalla pas a pas el procediment a seguir.

Els participants en el cribratge rebran un SMS amb el resultat de la prova, que també podran consultar a La Meva Salut entre les 48 i 72 hores posteriors des de la seva recollida. Si el resultat és positiu, se’ls contactarà des del Servei de Vigilància Epidemiològica per fer l’estudi de contactes i dictar l’aïllament pertinent.

Criteris epidemiològics

La tria dels territoris on es fan aquests cribratges poblacionals s’ha fet seguint criteris epidemiològics. En el cas de Tossa de Mar, el risc de rebrot se situa a 706,53 i l’Rt és de 0,52. El percentatge de positivitat de les proves diagnòstiques de la Covid-19 és del 17,07% i en l’última setmana s’han confirmat divuit nous contagis.

Pel que fa a Roses, la incidència de la Covid-19 també és elevada. El risc de rebrot és de 835,93 i l’Rt d’1,31. En l’última setmana s’han confirmat 68 nous casos, amb un percentatge de positivitat de les proves del 13,7%.

Per últim, a Lloret de Mar el risc de rebrot és de 362,65 i l’Rt se situa a 0,83. L’11,36% de les PCR i tests d'antígens realitzades han resultat positives, detectant 69 casos en la darrera setmana.