El secretari general de Salut, Marc Ramentol, i la consellera de Salut, Alba Vergés

Desgavell al Govern sobre el final del toc de queda a Catalunya a partir del 9 maig

Salut assegura que la decisió sobre el final o no d'aquesta restricció encara no s'ha pres

Desgavell al Govern sobre el final del toc de queda quan acabi l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig. Després que aquest matí, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, hagi apuntat a primera hora d'aquest dilluns a Ràdio 4 i la2, que no serà necessari mantenir el toc de queda nocturn si les dades epidemiològiques continuen com fins ara, aquest migdia des del Departament de Salut, el secretari general Marc Ramentol ha assegurat que encara no hi ha una decisió presa sobre la qüestió.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En aquest sentit, Ramentol ha afirmat que encara no està decidit si hi haurà toc de queda nocturn a partir de diumenge. «És al llarg de la setmana que s'acabarà prenent la decisió definitiva», ha dit a TV3, després d'explicar que aquest dilluns ha començat l'anàlisi. Ha dit també que el Govern s'haurà d'«avançar una mica més» en la presa de la decisió, que s'acostuma a fer entre dimecres i dijous, per si s'ha d'aplicar una mesura que necessiti ratificació judicial prèvia a partir del 9 de maig.

Ramentol defensa que el toc de queda «ha estat una mesura efectiva»

El secretari general de Salut ha assegurat que, en tot cas, la decisió es prendrà «en funció de les dades». Ramentol ha tornat a defensar que el toc de queda nocturn «ha estat una mesura efectiva», tot i que ha reconegut que també és «lesiva emocionalment». El Govern treballa ara per decidir si un cop decaigui l'estat d'alarma, el 9 de maig, impulsarà o no alguna mesura per mantenir aquest confinament nocturn.

Ramentol ha assegurat que no treballen amb la premissa que la gent «desoirà o s'allliberarà» quan decaigui l'estat d'alarma, sinó que ha afirmat que la població ha demostrat majoritàriament «que sap contenir el grau de mobilitat». Ha explicat també que les dades anticipades mostren un «gradual descens» dels casos, tot i que aquest és «lent». Ha assegurat que si es consolida aquesta tendència, «tard o d'hora» s'han de veure els efectes en l'ocupació de les UCI.

Sàmper diu que la voluntat del Govern és que s'acabi el toc de queda

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha insistit que la voluntat del Govern és que el toc de queda «decaigui totalment», però ha puntualitzat que encara no s'ha pres cap decisió al respecte i que esperaran a tenir les dades epidemiològiques actualitzades per prendre la decisió «més adient» a mitjans d'aquesta setmana. Pel que fa a la resta de mesures incloses en l'estat d'alarma que decauen el dia 9 de maig, Sàmper ha recordat que la intenció del Govern és aprovar aquest dimarts un decret llei que els permeti aplicar restriccions en cas que calgui.

En aquesta qüestió, ha demanat, però, al govern espanyol que doti les comunitats autònomes d'«instruments» amb elements uniformes per a totes les autonomies per poder-ho fer de manera àgil. «Mentre no estiguem tots vacunats, els riscos sempre hi són», ha dit.