YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Salut amplia l'oferta de les residències sociosanitàries i l'atenció domiciliària amb 529 llits nous

El pla preveu invertir 43,6 milions d'euros fins el 2021 i contractar més sanitaris

Pla general de la façana de l'Hospital Sociosanitari Francolí de Tarragona
Salut ha ampliat la capacitat assistencial del sector sociosanitari. | ACN

El Departament de Salut ha incrementat en 529 llits els 9.654 contractats en centres sociosanitaris, a més de potenciar alguns equips d’atenció domiciliària (PADES) amb horari de 8 a 20 hores, els set dies de la setmana, a totes les regions sanitàries de Catalunya. El pla de suport a aquests centres de mitjana i llarga estada permetrà reforçar el sistema sanitari davant la Covid-19.

Aquest és un programa de 14 mesos, que amb tota probabilitat s’haurà d’estendre més enllà de la pandèmia, tenint en compte l’increment d’usuaris d’aquests centres a causa, sobretot, de l’envelliment de la població. Abans de la primera onada, la xarxa d’atenció intermèdia comptava amb 9.654 llits contractats. El pla de contingència on es recullen les noves actuacions compromet uns 43,6 milions d’euros, desglossats en 6,3 milions el 2020 i 37,3 milions el 2021.

Què preveu el projecte?

El projecte se centra en tres eixos principals: l’increment de la capacitat amb la contractació de 376 llits d’ampliació i la reconversió d’uns altres 153 de llarga estada; l’ampliació de gran part dels serveis dels dispositius PADES, que s’allarguen a 12 hores al dia; i la incorporació de nous professionals sanitaris, tant de medicina com d'infermeria. Per últim, hi haurà un coordinador de fluxos per part de l’atenció primària i comunitària cap a l’atenció intermèdia.

Els centres de mitjana i llarga estada atenen diferents tipus de pacients; aquells que han estat abans ingressats a l’hospital, pacients que van a fer-hi recuperació, crònics i atenció sociosanitària, i fomenten ingressos directes de persones usuàries procedents de la comunitat —domicili, residència o serveis d’urgències/CUAP—, tant si són pacients Covid-19 com si no.

Objectiu: «Potenciar el paper del sector sociosanitari»

«Es tracta de garantir l’ingrés 24 hores al dia, els set dies de la setmana», remarca la doctora Xènia Acebes, directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut. «Entrem, a més, en un període on s’espera que hi hagi circulació d’altres virus respiratoris que poden comprometre la salut d’aquelles persones especialment vulnerables en el període d’hivern», agrega.

«En aquesta segona onada s’ha volgut potenciar i visualitzar més el paper d’aquest sector i, per això, es posa a la seva disposició aquest increment de llits i aquesta potenciació als equips de suport a la comunitat, per completar tota la cartera de serveis i les millores que poden aportar aquests centres», explica el doctor Jordi Roca, director d'Operacions d'Atenció Intermèdia del CatSalut.


Comentaris

envia el comentari