Dona mirant per un microscopi

Salut confirma més casos de verola del mico a Catalunya

Amb els cinc nous contagis notificats aquest divendres, la xifra s'enfila als nou casos

La xifra de casos de verola del mico a Catalunya continua incrementant-se. Després que ahir es notifiquessin els primers quatre primers contagis, aquest divendres el Departament de Salut ha informat de cinc nous casos de la malaltia, un fet que deixa la xifra total a casa nostra en 9. En aquest sentit, set d'aquests contagiats tenen vinculació amb altres casos, mentre que els dos restants estan en investigació.

Salut no ha donat més detalls sobre els casos confirmats per qüestions de privacitat. Segons el Departament que lidera Josep Maria Argimon, el procés per confirmar els potencials casos sospitosos de verola del mico requereix estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats.

En aquest sentit, els casos sospitosos que la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) classifica com a tals són comunicats al Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES).

Argimon fa una crida a la calma, tot i que afirma que «cal estar alerta»

Aquest divendres, després que dijous es confirmessin els primers casos de verola del mico a Catalunya, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha fet una crida a la calma. Argimon ha assenyalat que «cal estar alerta, sobretot els serveis sanitaris, que és per on acabaran entrant aquestes persones, però no ens hem d'alarmar».

El conseller de Salut ha afegit que és molt probable que apareguin nous casos de la malaltia en els pròxims dies, tot i que l'evolució d'aquesta patologia és «majoritàriament benigna» i limitada en el temps. En aquest sentit, Argimon ha detallat que el tractament contra la verola del mico és molt simptomàtic i que ara com ara no hi ha cap evidència que porti a pensar en una vacunació massiva de la població.

Els casos a Espanya ja freguen el centenar

El Ministeri de Sanitat ha xifrat en 98 els casos positius de verola del mico a l'estat espanyol, segons les darreres dades actualitzades aquest divendres al matí. Aquesta xifra suposa 14 nous casos més que el dia anterior.

L'Institut Carlos III ha confirmat aquests 98 casos positius a orthopoxvirus i ja els «dona per casos confirmats de Monkeypox». Des que es va donar l'alerta sanitària a Espanya, l'Institut Carlos III ha rebut 200 casos sospitosos dels quals 102 s'han descartat.