Desconfinament a BCN

Salut, sobre el confinament a la comarca del Segrià: «El perimetratge no és suficient»

La regió sanitària de Lleida està patint un dels rebrots més importants del país

Davant l'actual  situació sanitària que s'està vivint a la comarca del Segrià, la conselleria de Salut de la Generalitat no descarta prendre mesures més dràstiques. En aquest sentit, tal com detalla NacióDigital, la gerència de la regió sanitària i de l'Institut Català de Salut de Lleida és contundent en la diagnosi de l'escenari actual: «Estem en situació de transmissió del virus alta, hi ha transmissió comunitària. El  perimetratge no és suficient». D'aquesta manera, Salut avança per primera vegada que probablement el confinament  a la comarca del Segrià no sigui suficient i s'hagi d'ampliar a altres territoris.

Per una altra banda, tot i l'arribada de prop de 260 sanitaris  per reforçar el sistema sanitari lleidatà, continuen faltant experts en pacients crítics i semicrítics. Actualment, s'està acabant d'elaborar un pla de contingència que inclou des d'un crivatge i revisió de les mesures de protecció a les 33 residències de la zona a obrir circuits de derivació de pacients a altres territoris. De fet, aquesta darrera mesura és una proposta que ja està sobre la taula per tal d'evitar el col·lapse de l'Arnau Vilanova de Lleida.

Precisament, el Govern ha anunciat una roda de premsa de forma urgent a Palau per comunicar noves mesures  per atendre la situació a la regió sanitària de Lleida. A les 13.30 hores compareixeran la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; la consellera de Salut, Alba Vergés; i el conseller d'Interior, Miquel Buch.

Per tot plegat, el gerent territorial de l'ICS a Lleida, Ramon Sentís, reconeix que «aquest rebrot ens ha arribat abans de temps i  ens ha agafat a contrapeu» i xifra en prop de 70 els treballadors que necessiten entre doctors i infermeres.

Catalunya obligarà a dur mascareta a partir de dijous

L'obligatorietat de portar mascareta  a Catalunya entrarà en vigor aquest dijous, 9 de juliol, segons ha confirmat el president de la Generalitat, Quim Torra, en seu parlamentària. Durant la sessió de control a la cambra, Torra ha anunciat que serà obligatori portar mascareta encara que es pugui mantenir la distància social de seguretat. La mesura l'aprovarà aquest dimecres el Procicat per tal d'evitar més contagis  i imposar mesures més exigents davant la relaxació que s'està detectant per part de la ciutadania.

Per una altra banda, el ministre de Sanitat del govern espanyol, Salvador Illa, ha reconegut preocupació pel brot del Segrià, el que més preocupa a l'Estat juntament amb el de Lugo, i no ha descartat que calgui el confinament domiciliari. «En funció de com evolucionin les coses, tal com ha dit la consellera, no es pot descartar res», ha indicat a Catalunya Ràdio, tot recordant que aquesta serà una decisió de la Generalitat.