Pla mitjà d'un professional del CatSalut duent a terme una prova PCR de coronavirus a una veïna de Sabadell. Imatge del 7 d'agost de 2020.

Salut ho confirma: La meitat dels casos de coronavirus que es detecten a Catalunya són asimptomàtics

Aquest dijous s'han notificat 1.373 nous casos de coronavirus

Molt s'ha parlat sobre la incidència del coronavirus en aquelles persones que pateixen la malaltia i, en especial, en les que són asimptomàtiques. Doncs bé, el departament de Salut de la Generalitat ha confirmat el que era un secret a veus. Un de cada dos casos de coronavirus que es detecten a Catalunya actualment no tenen símptomes de la malaltia. Així ho ha indicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha explicat que s'estan detectant gràcies als cribratges i a les proves als contactes estrets.

El coordinador de la unitat de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, ha afirmat que és «molt important» conscienciar-se que es pot transmetre la malaltia encara que no se'n tingui cap símptoma. Sobre tècniques diagnòstiques, es preveu que els tests ràpids d'antigen es comencin a distribuir abans de dues setmanes. De moment s'utilitzaran en centres sanitaris com hospitals que no tinguin laboratori de PCR en persones simptomàtiques o contactes.

Tot plegat, un dijous on s'han confirmat 1.373 nous casos de coronavirus per prova PCR, arribant als 151.120 des de l'inici de la pandèmia. D'altra banda, també s'ha informat de 12 noves morts, amb un total de 13.437 defuncions. Amb aquestes dades, el risc de rebrot per Covid-19 a Catalunya segueix pujant i ja arriba als 243,63 punts, que suposen un risc molt alt, amb un creixement en 24 hores de nou punts.

La taxa de transmissió o velocitat de contagi, l'RT, també creix i passa d'1,21 a l'1,24. Com en els darrers dies, tots els indicadors segueixen empitjorant. El risc de rebrot era de 179,36 entre el 21 i el 27 de setembre, però ara ha pujat fins a 243,63. L'Rt també ha passat de 0,95 la setmana anterior a l'1,24 en els darrers set dies (del 28 de setembre al 4 d'octubre). Fa 24 hores era de l'1,21.

«Al final aquesta pandèmia l'acabaran conduint i gestionant els jutges»

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, veu una «mala notícia» la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) contra el tancament perimetral de la capital espanyola. «Al final aquesta pandèmia l'acabaran conduint, dirigint i gestionant els jutges», ha criticat Argimon, que ha afegit: «En aquest país els jutges acabaran gestionant moltes de les qüestions que afecten la ciutadania. I això ho hem vist aquí i ara ho traspassem a la pandèmia».

També ha parlat de la decisió d'aturar la reobertura de l'oci nocturn i ha explicat que perquè es reactivi, haurà de baixar la taxa de contagis o mantenir-se molt estable, i ha precisat que en tot cas, les sales no seran discoteques, sinó que la seva activitat serà diferent.