YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Salut confirma que el nou coronavirus de Regne Unit ja ha arribat a Catalunya

Ho ha avançat la consellera de Salut, Alba Vergés

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19 | EUROPA PRESS / ONU

La soca britànica de la Covid-19 ja ha arribat a Catalunya. Així ho ha confirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista a 'Rac1'. «Ahir se'm va informar que tenim una persona que va viatjar del Regne Unit cap aquí, però que viu aquí a Catalunya», ha explicat la consellera. Vergés ha indicat que s'està fent tot l'estudi de contactes i que és probable que es trobin més: «Era una qüestió de temps»

D'altra banda, Vergés no ha descartat la possibilitat d'aplicar un confinament total a Catalunya a causa de la situació epidemiològica actual que viu el país. Malgrat això, ha reconegut que «si ho podem evitar, ho farem» però que «també tenim el compromís d'evitar que a l'UCI només s'hi puguin atendre malalts Covid».

En aquest sentit, ha reconegut que les xifres de coronavirus estan creixent i que estan lluny dels objectius que s'havien marcat. «No podem deixar el sistema sanitari sense la possibilitat de compaginar l'activitat i que només facin Covid», ha assenyalat la consellera de Salut de la Generalitat. Vergés tampoc ha descartat que s'arribi als 500 malalts en UCI en els propers dies o setmanes i per això ha fet una crida a reduir les interaccions socials. «Tinguem una vida més avorrida, però més d'acord amb la situació epidèmica», ha declarat.

Pel que fa a les vacunes, actualment el nombre de dosis administrades és de 24.114 , totes elles de Pfizer, 3.271 més que les darreres 24 hores. Vergés ha anunciat que la setmana que ve podrien arribar a Catalunya les primeres 5.800 vacunes de Moderna.

De fet, aquest matí, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que Moderna enviarà 600.000 dosis a Espanya en unes sis setmanes i que es rebrà un primer paquet entre sis i deu dies. La logística de distribució d'aquesta dosi és menys complexa perquè la vacuna de Moderna s'ha de conservar a -20ºC, (la de Pfizer -80ºC). Illa ha insistit que a finals de l'estiu ja hi haurà un 70% de població vacunada, i ha apuntat que ara l'important és que «anem adquirint velocitat de creuer en el ritme de vacunació».

 

A partir d'aquest dijous, noves restriccions

Les noves restriccions per combatre l'actual onada de coronavirus s'estrenen aquest dijous 7 de desembre. Alba Vergés ha insistit que «això no s'ha acabat, de cap de les maneres» i que «malgrat que estem en un 2021 que comença diferent, això és una cursa de llarg termini». Per un altre costat, ha explicat que anirien molt bé mesures encara més estrictes per aturar la pandèmia, però que també en depenen altres factors com ara la salut emocional o l'economia.

Precisament, sobre la capacitat econòmica de Catalunya, Vergés ha criticat al govern espanyol per la manca d'ajudes: «El Govern sempre respon les mesures amb ajudes econòmiques. A Alemanya i França surt l'estat. Aquí, l'estat ni hi és ni se l'espera. On es paguen les quotes dels autònoms? A Madrid». La consellera ha assegurat que «és indigne que no s'hagi volgut acompanyar les activitats econòmiques i les persones que estan patint. Ho hem reclamat moltes vegades».

També ha explicat que en cap moment ha posat el càrrec a disposició, malgrat la duresa del moment. «La meva responsabilitat com a consellera és estar al peu del canó. No és moment de complicar-nos».

 

Les escoles obriran «seguríssim»

Finalment, la consellera de Salut ha garantit que les escoles reprendran les classes el proper dilluns, tal com estava previst. «Seguríssim», ha dit en ser preguntada. Tot i això, ha afirmat que la situació no serà «exactament la mateixa» i que en haver-hi més casos a la comunitat també «hi haurà més casos a les escoles que s'hauran de gestionar».

Pel que fa a les eleccions, ha dit que haurà de ser la taula de partits la que acabi prenent la decisió sobre si es faran els comicis el 14-F. «Avui la situació és complicada però també ho serà les properes setmanes», ha manifestat, al mateix temps que no ha volgut donar la seva opinió personal perquè obrirà un debat mediàtic «on no hi ha de ser». També ha explicat que hi ha reunions previstes per abordar les eleccions al FC Barcelona.

Per últim, ha assegurat que no s'han detectat positius que provinguin de persones que van estar a la rave de Llinars del Vallès. També ha afirmat que les persones que van organitzar la festa seran «expedientades de delictes contra la salut pública».


Comentaris

envia el comentari