Amb l’arribada de la Setmana Santa hi ha un clar objectiu en la comunitat científica i sanitària: intentar que aquests dies de festa no desemboquin en una quarta onada de coronavirus que acabaria d’enfonsar l'economia, el sistema sanitari i la salut psicològica dels ciutadans i professionals del país.
Tot i això, un altre dels objectius que s’ha repetit durant tota la pandèmia es trobar persones asimptomàtiques que estiguin propagant el virus sense ni tan sols saber-ho. En la majoria d’ocasions, aquestes persones són joves o persones sense patologies prèvies i amb un gran estat de salut, els quals continuen fent una vida normal sense adonar-se’n que estan contagiats de Covid. Segons el Departament de Salut, les persones que tenen una incidència acumulada més alta en aquests moments són els joves d’entre 15 i 29 anys.
S’espera que durant el mes d’abril es realitzin cribratges a diversos campus catalans
Ara, i tal com avança Rac1, la setmana després d’aquestes festes es començarà un cribratge massiu entre tots els alumnes i treballadors de les universitats de Catalunya. Els universitaris han estat el col·lectiu estudiantil més tocat per les restriccions de la pandèmia, ja que han hagut de combinar les classes online amb exàmens presencials, i la polèmica ha estat servida a l’hora de reivindicar la poca seguretat dels centres universitaris.
En aquests cribratges massius es faran proves PCR i d’anticossos, per saber amb certesa quin percentatge de persones està contagiada de manera asimptomàtica i quantes han passat ja la malaltia. Tal com informa Rac1, els tests es començaran a realitzar a les universitats de Girona i Lleida, i posteriorment es continuaran realitzant a tot el territori català i a la resta del país.
La idea principal era que els estudiants universitaris tornessin a les classes presencials després de Setmana Santa i sempre que les condicions ho permetin, i el primer pas per assegurar-se que serà una tornada segura és realitzar un cribratge massiu. Així ho ha manifestat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en una entrevista a Rac1: «És un col·lectiu que sol ser dels que registra les incidències més altes, però també és un col·lectiu al qual ens costa arribar».
L’objectiu: trencar la cadena de contagis formada pels asimptomàtics
Els cribratges es començaran la setmana vinent a Girona i Lleida, i la idea és que al llarg del mes d’abril es facin aquestes proves a diversos campus públics de Catalunya. A més, i tal com ha confirmat Ramentol a Rac1, Salut també s’ha ofert a realitzat les proves a les universitats privades. Des de Salut afirmen que els joves solen ser asimptomàtics i detectar els seus casos pot trencar la cadena de contagis que està en augment durant aquests dies.
Així, i tot i que el col·lectiu de joves sol presentar un quadre asimptomàtic, cal recordar que el coronavirus afecta a totes les persones independentment de la seva edat, patologies prèvies i estil de vida. Alguns joves han perdut la vida per creure’s invencibles a aquesta pandèmia, com una ‘influencer’ negacionista que animava als seus seguidors a acudir a festes o un jove català de 24 anys que va perdre la vida després de diversos dies ingressat a l’UCI.