Imatge de Josep Maria Argimon en una roda de premsa

Salut demana «reduir la interacció social» per frenar l'augment dels brots a Catalunya

Josep Maria Argimon ha comentat que l'auge dels casos de coronavirus a Catalunya es deu a «brots socials»

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat aquest dijous, 20 d'agost, que els nous brots detectats a Catalunya tenen la gran majoria un origen de tipus «social». Per això mateix, Argimon ha demanat a la ciutadania «reduir interacció social». 

El secretari ha comentat també que els brots es reprodueixen «arreu del territori» i que Catalunya, en vista de la situació, es troba en un context «com el de quinze dies enrere». «Sempre parlo de la mateixa vacuna: la mascareta, la distància física, el rentat de mans. I n'hem d'afegir una altra: reduir la interacció social. Els brots que estem tenint, fonamentalment, són de retrobament: brots interfamiliars, brots socials», ha comentat. 

«És molt important que com a ciutadania no ho confiem tot en els professionals de l'atenció primària i els professionals dels hospitals. Estan tensionats, també cansats», ha dit, mentre afegia que «entenc que la ciutadania també ho està, tots ho estem, però hem de fer un esforç tots plegats i doblegar aquesta corba». 

La majoria de brots detectats es donen en reunions de retrobament familiar

Josep Maria Argimon ha deixat clar que en el punt actual de la pandèmia, a les receptes ja tradicionals, com l'ús de mascareta, la distància social i el rentat de mans, s'ha de sumar la de reduir la interacció social al màxim perquè la majoria de brots detectats «són de retrobament familiar». Aquí, per exemple, ha explicat que un dels brots que més preocupen per la dificultat de perimetrar-lo, el de Reus, té origen en una trobada social.

Sobre l'advertència del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre l'aplicació de mesures més restrictives si la corba de contagis no es doblega, Argimon ha assegurat que és una possibilitat, però ha reclamat a la societat «responsabilitat i maduresa» i no «confiar-ho tot a uns professionals del sistema de salut tensionats i cansats». «L'esforç que està fent el Govern reforçant els cribratges arreu ha de ser acompanyat per la ciutadania», ha reblat.

Inici del curs escolar

Pel que fa a l'inici del curs escolar, el secretari de Salut Pública ha assegurat que començarà «sí o sí» perquè el dret a l'escolarització dels infants «prevaldrà». Això sí, ha reconegut que les mesures per garantir la seguretat d'alumnes i professors s'hauran de prendre en l'últim moment en funció de l'estat de la pandèmia. Sobre l'ús de la mascareta a classe, per exemple, Argimon no ha volgut afegir res més del que ha avançat el conseller Bargalló més enllà de ratificar que és una de les mesures «que estan sobre la taula dels experts».

Argimon també ha informat que han demanat a l'Estat que habiliti algun mecanisme alternatiu a les baixes mèdiques pels pares que no puguin treballar per cuidar els seus fills un cop comenci el curs escolar. Aquí, ha recordat que les baixes són un acte clínic i que amb la càrrega de feina que tenen actualment els CAP no seria lògic que els seus professionals haguessin d'assumir aquesta responsabilitat.