Anlàlisi de mostres de SARS-COV2 en un laboratori

Detectats «bastants casos» de coronavirus a Lleida per menjars familiars

Farreny assenyala que els casos asimptomàtics fan que la xifra global no baixi

La gerent de la regió sanitària de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha assegurat aquest dilluns que a Lleida s'han detectat «bastants casos» de Covid-19 en menjars familiars en els darrers dies.

«La gent ha fet menjars familiars de cap de setmana i final d'estiu i hi ha brots de bastants casos relacionats de famílies que s'han ajuntat. Ho hem comentat aquest dilluns en el repàs que hem fet amb el servei de vigilància epidemiològica», ha afirmat Farreny, en declaracions a Europa Press.

La gerent ha assenyalat també que fins a mitjans d'agost va haver-hi una estabilització de nombre de casos i que, des de la tercera setmana del mes, la xifra ha començat a pujar fins a nivells de juliol, un augment que, al seu judici, es deu als cribratges intensius.

Costa baixar dels 100 casos per 100.000 habitants

Farreny ha precisat que hi ha casos asimptomàtics que fan que la xifra global no baixi, i ha apuntat que aquesta situació es dóna també a Catalunya i en tot Espanya. Ha afirmat que «costa baixar dels 100 casos per 100.000 habitants», ha precisat que molts municipis estan per damunt i ha considerat necessari baixar l'índex a Lleida ciutat, on es van iniciar cribratges el dijous i continuen aquest dimarts.

Els municipis que més li preocupen són aquells en què s'han fet aquests cribratges --Lleida, Balaguer, Alcarràs i la Seu d'Urgell--, i ha avançat que aquest dimarts el seu equip té una reunió «amb els ajuntaments de Tàrrega i Mollerussa per planificar cribratges dirigits els cercles de casos positius per aïllar persones asimptomàtiques que puguin estar iniciant cadenes».

La taxa reproductiva de l'U

La dada positiva d'aquest dilluns a Lleida és que la taxa reproductiva se situa en 0,9, el primer dia de les últimes setmanes en què està per sota d'u: «Portàvem des del dia 19 d'agost per sobre d'u, és una bona notícia», ha afirmat. Segons les seves dades, entre xarxa privada i xarxa pública hi ha 98 persones ingressades amb Covid-19 a la província, i aquest dilluns s'ha tancat el pavelló de Torres de Segre que acollia malalts.

També ha avançat que ja no hi ha persones positives en el pavelló d'Alcarràs, i que aquest dimarts està prevista una reunió amb els alcaldes de la comarca del Segrià per valorar la gestió i reservar el material per a possibles necessitats, centralitzant els serveis a la casa de colònies la Manreana i els hotels Ibis de Torrefarrera i Rambla de Lleida.