Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una festa en una discoteca

Catalunya estudia limitar les reunions al carrer a les nits per evitar brots

S'ha detectat un augment de casos relacionats amb locals d'oci nocturns i festes socials

Imatge d'arxiu d'una festa en una discoteca
Catalunya estudia limitar les reunions de persones al carrer durant la nit per evitar els brots de coronavirus | EFE

El Departament de Salut  de la Generalitat de Catalunya està estudiant algun tipus de mesura  per evitar que grups de persones es reuneixin al carrer durant la nit.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit a Catalunya Ràdio que «la socialització és diferent». Ha explicat que es pensa en recomanacions  per reduir el nombre de persones que participen en una reunió. «I després, potser sí que en alguns moments, si ens trobem, encara que siguem 6, 7 o 8, potser tampoc ho hem de fer a altes hores de la nit», ha afegit Argimon, que no ha volgut anar més enllà i ha insistit que tot plegat s'està estudiant.

Ha remarcat que no és cap «llei seca», sinó que «potser en determinades hores es pot beure a casa». Tot i això, Argimon ha especificat que la intenció de Salut «no és prohibir, sinó apel·lar a l'autoresponsabilitat  de cadascú». 

Preguntat sobre les proves PCR que s'estan realitzant a Catalunya, Argimon ha explicat que actualment es fan unes 10.000 proves al dia, però que la previsió és arribar a les 30.000 proves diàries de forma gradual durant les pròximes setmanes. El doctor ha recordat que «el rastreig és una eina molt important» per frenar els brots, però, de nou, ha apel·lat a la responsabilitat personal dels ciutadans per a respectar les mesures sanitàries.

«La vacuna que tenim avui, i almenys durant 10 mesos, és la mascareta, les mans netes i distància», ha afegit Argimon. A més, sobre un possible confinament domiciliari a les zones més afectades per l'expansió del coronavirus, com ara Barcelona, el nou secretari de Salut Pública ha explicat que «al confinament domiciliari no hi hem de tornar. No dic que no tornem, però nosaltres com a societat hem d'intentar no tornar-hi».

Pel que fa als rastrejadors, ha assenyalat que la majoria ja estan als centres o a les borses de treball dels CAP, i són professionals d'atenció al ciutadà i auxiliars d'infermeria. Es pensa en un gestor Covid per centre, tot i que en alguns pot haver-hi més d'un i en els més petits es poden produir agrupacions. «Estem parlant de 500, i segurament una mica més», ha apuntat.

Argimon espera que aquesta setmana es pugui veure ja la tendència del Segrià, i es pugui tendir ja cap a l'estabilització. En general, a Catalunya hi ha una taxa de transmissió que està al voltant del 2, i això comporta que «cal reduir una mica la vida social, que no vol dir eliminar-la».

Sí que ha defensat que la cultura és segura, i ha destacat que el sector ha fet un «esforç molt important». A parer seu, cal saber «conviure amb el virus», perquè durarà mesos.

L'oci nocturn, en el punt de mira dels brots

Les declaracions d'Argimon van en la mateixa línia que molts experts, que han detectat un augment  significatiu dels contagis  de coronavirus en locals d'oci nocturn, on les distàncies de seguretat són gairebé impossibles de mantenir i l'ús de mascareta tampoc es respecta.

El cas de Còrdova  és l'exemple més paradigmàtic de com una festa nocturna pot provocar un brot descontrolat. La nit del 10 a l'11 de juliol, un curs de segon de batxillerat d'un institut de Còrdova va celebrar un acte per celebrar la seva graduació, amb un sopar i una festa posterior en una discoteca. 

Uns dies després un dels assistents a la festa va donar positiu en la prova de coronavirus, i a mesura que s'han estès els tests, el brot s'ha disparat fins a comptabilitzar-se, el dimarts, 21 de juliol, 91 casos. El nexe d'unió entre els primers casos detectats, i que la Junta d'Andalusia considera el principal punt d'infecció, va ser la discoteca, que tenia un aforament limitat a unes 400 persones. El brot ja ha provocat que més de 1.000 persones es trobin aïllades per evitar la transmissió del virus, i s'han realitzat més de 2.000 proves. 

A la resta de l'estat, algunes comunitats ja estan prenent mesures per limitar l'oci nocturn i prevenir nous brots d'aquestes característiques. Les Balears van tancar diverses zones d'oci de Palma i de Magaluf després de les imatges vistes amb centenars de turistes sense mascareta, beguts i ballant pels carrers. 

A Múrcia, per exemple, les autoritats han prohibit l'oci nocturn en espais tancats després d'un brot que afecta una zona d'oci nocturn amb més de 40 positius detectats fins ara.