Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Anlàlisi de mostres de SARS-COV2 en un laboratori

Salut prova uns nous tests en diferents hospitals catalans: Resultats preliminars «molt prometedors»

Apunta que l'eina pot ser «de gran utilitat»

Anlàlisi de mostres de SARS-COV2 en un laboratori
Apunten que aquesta nova eina pot ser «de gran utilitat»  | EFE

Salut està avaluant tests d'antigens en diferents hospitals amb uns resultats preliminars «molt prometedors». Segons ha assegurat aquest dijous el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, actualment hi ha algunes marques comercials proveïdores habituals de centres sanitaris catalans que tenen aquests tests i s'estan avaluant en centres com Bellvitge, Vall d'Hebron o l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Argimon ha descartat donar detalls del nombre de tests que s'han comprat o provat ja i s'ha limitat a dir que les primeres avaluacions s'han fet en persones amb símptomes. Per això, ha dit, cal continuar avaluant com funcionen en pacients asimptomàtics o en altres entorns on la prevalença sigui diferent.

«És una eina més que tenim molt present, ens pot ajudar i ser de gran utilitat», ha dit. En aquest sentit, ha afegit que s'estan «acabant de validar» i un cop ho estiguin serà «una eina més» a disposició per diagnosticar casos de Covid-19. Argimon ha destacat com a elements positius que són tests ràpids i econòmics. «Estem en una fase molt avançada», ha conclòs.

Al seu torn, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, ha afegit que la metodologia de treball en l'avaluació de qualsevol eina de diagnòstic o tractament davant una nova epidèmia o malaltia requereix «ser rigorosos". Per això, ha precisat que tot i que el test «dona esperances» no es volen «generar expectatives».

Reducció del temps de quarantena

Preguntat per la possibilitat de rebaixar el nombre de dies que cal fer quarantena, el secretari de Salut Pública ha afirmat que no hi ha una única opció «bona o vàlida» i que per ara s'ha demanat opinions a diversos experts i assessors per plantejar una proposta. Una possibilitat, ha indicat, és que hi hagi una opció per a personal essencial i una altra per la població «més general».

Segons ha dit, espera que la decisió s'acabi de determinar entre avui i dilluns, quan es podria tancar i presentar la modificació del protocol d'aïllament.

Previsió: increment dels contagis

Salut treballa amb l'escenari que en un curt termini els indicadors de contagi «pujaran lleugerament» perquè ara hi ha «molta més mobilitat», més interacció social i l'inici del curs. A més, també ha tornat gent a àrees més poblades com grans àrees urbanes.

«El nostre risc de rebrot és de 150, les nostres taxes d'infecció són de 80... per tant, tenim molt de recorregut de millora», ha dit. Per això, ha demanat reduir les infeccions perquè els alumnes puguin anar a classe amb més «tranquil·litat» o fins i tot sense mascareta.

Les dades de diferents territoris

De les 3.093 PCR fetes als barris de Sant Eugènia i Can Girbert del Pla de Girona entre el 10 i el 12 de setembre han sortit positius 187 casos (6%). Amb aquestes dades a la mà, Argimon ha fet incís en els resultats actuals de Girona i ha fet una crida a conscienciar la població. «Girona ha esdevingut ara el focus més preocupant, però esperem que la corba baixi amb el cribratge realitzat, amb el respecte de la quarantena i amb l'aplicació de les darreres restriccions», ha indicat.

Sobre la situació epidemiològica a Reus, els representants de Salut han apuntat que tot fa pensar que d'aquí a una setmana es puguin aixecar les restriccions vigents. «La població ha tingut una reacció molt bona», ha dit Mendioroz. En el cas de Puigcerdà, s'han fet 1.197 PCR, de les quals 44 són positius (3,7 %). En aquesta localització les proves es van realitzar el 9 i el 15 de setembre.

D'altra banda, al Raval Nord s'han fet 918 PCR en els primers dos dies de cribratge i està programada una nova actuació també a Trinitat Vella (19 i 20 de setembre). Des de l'inici dels cribratges massius per detectar persones asimptomàtiques, s'han realitzat un total de 67.487 PCR, 1.556 de les quals amb resultat positius (un 2,3%).

Més flexibilitat per a les residències

Finalment, Argimon ha presentat també els principals canvis per flexibilitzar més les visites dels familiars que es presenten en el Pla sectorial de gestió de la infecció pel coronavirus en l'àmbit residencial. Les mesures ja són vigents. El principal canvi és que es desvincula la possibilitat de rebre visites del risc de rebrot de l'àrea assistencial o el municipi on es troba la residència.

Segons això, ara es permeten visites als centres catalogats com verds (cap cas positiu) i també taronges (amb algun cas aïllat) sempre que siguin visites a residents sense patologia covid i en zones habilitades per la residència com a «verdes» o netes. Segons Argimon, com que el 95% de les residències són verdes o taronges s'augmenta així la possibilitat de visita en més centres.

S'actualitzen també mesures pel que fa a la sectorització, detecció precoç i aïllament de persones amb risc d'infecció, pautes per a visites i sortides i eines per a ingressos segurs als centres.

Per exemple, les visites seran amb cita prèvia, hi haurà un registre diari de visitants i unes franges de visita diversificades per evitar aglomeracions. La durada de la visita, ha dit Argimon, «dependrà de la capacitat organitzativa del centre», així no hi haurà una restricció generalitzada de temps. El nombre màxim de visitants és de tres per resident