Unitat de Cures Intensives d'un Hospital

Salut triplicarà els llits d'UCI la setmana vinent

El Departament treballa per concentrar els parts i l'atenció de malalties pediàtriques en alguns hospitals

El Departament de Salut preveu doblar els llits d'Unitats de Cures Intensives (UCI)  a Catalunya a finals d'aquesta setmana i haver-los triplicat a finals de la que ve per atendre els casos greus de coronavirus. Així ho ha assenyalat el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, que ha preferit no concretar les xifres absolutes de llits perquè la capacitat «es va adaptant a la demanda», ha justificat.

«Cal preparar-se pels pitjors escenaris»

Comella ha advertit que cal preparar-se pels «pitjors escenaris» i per viure «situacions molt tenses» en les properes tres o quatre setmanes però ha demanat «no perdre l'esperança». Salut  prepara una guia per concentrar els parts i l'atenció de malalties pediàtriques en alguns hospitals perquè siguin «zero coronavirus». Salut ha creat una comissió assessora de les Unitats de Cures Intensives a Catalunya, que encapçala el doctor Ricard Farré, cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, i de la qual formen part altres experts d'aquest àmbit.

En una roda de premsa aquest dilluns a la tarda que s'ha seguit de forma telemàtica per la crida general al confinament, el doctor  Farré ha afirmat que l'objectiu d'aquesta comissió és treballar com «una sola UCI» a tot Catalunya i amb uns «criteris molt homogenis» perquè el desplegament de la capacitat de les cures intensives sigui «el més eficient i responsable possible». El doctor Farré ha assenyalat que la pneumònia per aquest coronavirus és una malaltia molt nova però que se sap que aproximadament el 10% dels pacients amb covid-19 necessitaran cures intensives i ventilació mecànica per insuficiència respiratòria.

La importància dels respiradors

Preguntat per què implica una plaça d'UCI  i si amb la ventilació mecànica i els professionals suficients un llit ja es podria considerar de cures intensives, el doctor Farré ha respost que els respiradors són un element determinant, però que es necessita més tecnologia: «Podrem tenir tants malats d'UCI com respiradors tinguem, però això és una visió massa simplista, ja que necessitem treballar molt amb aquests pacients, ja que alguns poden tenir una afectació cardíaca o renal i necessitaran ecografies freqüents o suport com d'una màquina de diàlisi».

El coordinador de les UCI a Catalunya ha afirmat que els pacients han d'estar unes tres o quatre setmanes a l'UCI i ha indicat que, per tant, els que van ingressar més a principis de l'epidèmia encara hi són. Aquesta acumulació és el que podria «tensionar» el sistema en les properes setmanes, ha assenyalat