El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i Fernando Simón en una roda de premsa a la Moncloa

Illa assegura que el confinament domiciliari no serà necessari si es respecten les mesures actuals

Cal «avaluar el resultat de les mesures abans de prendre mesures més dràstiques»

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha insistit aquest dimarts que el confinament domiciliari a Espanya podrà evitar-se si els ciutadans donen «compliment a les mesures» adoptades per cada comunitat autònoma per a frenar l'evolució del coronavirus.

En una entrevista en 'La hora de la 1' de TVE, el titular de Sanitat ha destacat, «amb tota la prudència del món», una «relativa estabilització dels casos» en els últims cinc dies. «Estem al voltant dels 530 casos per 100.000 habitants. És una dada, dit amb prudència, d'estabilització interessant», ha repetit.

En aquesta línia, i malgrat que les dades d'hospitalització i de morts «van amb decalatge i han registrat increments», Illa s'ha mostrat optimista respecte a les mesures adoptades pels executius autonòmics. En alguns territoris, com Andalusia, «caldrà esperar dues setmanes» per a conèixer l'impacte de les disposicions que entren en vigor aquesta setmana.

«Volem ser rigorosos en això i avaluar el resultat de les mesures abans de prendre mesures més dràstiques que creiem que si es dóna compliment a les mesures, podem evitar-ho», ha indicat.

Això sí, malgrat no recórrer ara com ara al confinament domiciliari, el ministre ha deixat clar que el Nadal no serà «igual que l'any anterior», encara que el seu departament intentarà «que les famílies es puguin reunir» i que la gent pugui «celebrar actes religiosos». «Veurem com arribem al mes de desembre, però haurem de treballar conjuntament per a veure quines recomanacions i mesures prenem», ha resolt.

El Govern valorarà què fer amb les restriccions a Catalunya

Paral·lelament, la Generalitat valorarà entre el dimecres i el divendres si prorroga o flexibilitza algunes restriccions aprovades per a combatre la pandèmia del coronavirus, una decisió que prendran sobre la base del que dicti el Procicat i recomanin les autoritats sanitàries.

En roda de premsa telemàtica posterior al Consell Executiu aquest dimarts, 10 de novembre, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que les mesures aprovades des del 15 d'octubre, i les addicionals, estan funcionant, però ha alertat que encara s'està en una situació preocupant i hi ha risc que «les xifres es disparin en qualsevol moment».