El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i Fernando Simón en una roda de premsa a la Moncloa

La condició clara i difícil del ministre Salvador Illa perquè puguem fer vida normal

El ministre de Sanitat canvia el barem de contagis necessaris per aixecar l'estat d'alarma a Madrid

A mesura que es van coneixent noves dades sobre la situació del coronavirus a l'Estat, augmenta la pressió sobre el govern de Pedro Sánchez. Aquest passat dimarts, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, anunciava a Cadena Ser quan s'aixecaria l'estat d'alarma a Madrid, fixant un nou objectiu: aconseguir baixar la incidència, no de 500 casos com s'havia establert en un principi, sinó com a mínim de 200, o fins i tot 100 o menys. 

El govern espanyol i Comunitat de Madrid es reunien la passada tarda protagonitzant un nou xoc de trens. Isabel Díaz Ayuso exigia l'aixecament de l'estat d'alarma a la comunitat perquè els casos, segons les seves dades, ja han baixat de 500, però, per contra, el ministre de Sanitat, avisava que no es pot jugar amb la salut, fixant una nova meta: un mínim de 200 contagis o menys.

El nou objectiu tindria com a raó de ser comptar amb un marge de reacció major en cas d'un repunt de la pandèmia. En algunes comunitats, com Catalunya, ja s'estan anunciant mesures cada vegada més dràstiques per frenar d'arrel aquesta segona onada que preocupa.

La situació a Madrid «no és fàcil»

Illa assegurava a l'emissora que no es donen les condicions per aixecar l'estat d'alarma a Madrid i per això no té intenció de suprimir les restriccions encara, tal com li demanaven les autoritats madrilenyes.

Segons el ministre, la situació a Madrid «no és fàcil» i per això ha confirmat que el govern recorrerà la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid de tombar les seves mesures. En la seva opinió, la comunitat es troba «en una situació molt fràgil» que exigeix «prendre les coses seriosament».

De moment, la passada tarda el govern central i Comunitat de Madrid se citaven per a una nova reunió del Grup Covid-19, en què es feia un seguiment i coordinació de les últimes mesures adoptades per frenar la propagació de contagis de coronavirus.

El ministre Illa deixava entreveure durant l'entrevista a Cadena Ser quina seria la seva estratègia: seguir les dades de les ciutats sotmeses a restriccions i aixecar algun dels confinaments perimetrals si les dades ho avalen. «Tots volem més temps, però cal actuar», advertia el ministre, que prometia també «posar tot l'esforç en tenir un espai de cooperació».

Salvador Illa parlava a més del Nadal,  assegurant que, si les dades ho requereixen, es prendran mesures dures. No obstant això, es mostrava caut: prefereix esperar per veure l'evolució de la transmissió de virus en els mesos que queden abans d'anunciar res. Tot i això, el ministre ha assegurat que la seva aposta és la de grups reduïts i amb convivents estables.