Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC del 30 de desembre de 2020

Salvador Illa respon a la petició d'avançar el toc de queda a Espanya

El ministre de Sanitat defensa l'estat d'alarma com a eina suficient per a doblegar la tercera onada

Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC del 30 de desembre de 2020
El ministre de Sanitat defensa l'estat d'alarma com a eina suficient per a doblegar la tercera onada | ACN

L'escenari a Espanya és incert. El Govern es nega a prendre mesures més estrictes per a frenar els contagis de la tercera onada, però les comunitats li demanen més eines. Sobre la taula està la proposta d'avançar el toc de queda, una cosa que segons ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, no serà necessària.

En una entrevista aquest matí a SER Catalunya, el ministre ha assegurat que l'estat d'alarma és suficient per a frenar la tercera onada de contagis, i ha descartat avançar el toc de queda tal com li demanaven alguns territoris.

Salvador Illa ha defensat l'estratègia del Govern, que implica esperar que les mesures preses per les autonomies durant els últims dies produeixin efecte. Alguna cosa que ja va avançar ahir Carolina Darias, ministra de Política Territorial, en assegurar que confien en l'efectivitat de les restriccions, encara que triguen uns dies a tenir efecte.

Segons Illa, si s'espera el necessari per a veure els resultats, uns deu o catorze dies, es veurà que les mesures actuals són suficients. «Si s'utilitzen adequadament els instruments que hi ha, com els estan utilitzant les comunitats autònomes, són suficients segons el criteri dels nostres experts per a donar resposta a aquest increment».

El ministre ha posat l'accent en la seva voluntat d'escoltar les comunitats: «Sempre hem tingut una actitud d'escolta i de considerar les diferents propostes que ens fan les comunitats autònomes i els diferents actors en aquest combat contra la pandèmia». Així i tot, ha aclarit que ara com ara «els instruments en mans de les autoritats competents són suficients per a combatre aquest increment de casos».

Illa recorda que aquests instruments van ser suficients per a doblegar la corba en la segona onada, i confia que també serviran per a frenar els contagis ara. Ha admès que «la situació ara és molt preocupant al nostre país» i que «estem veient un increment dels casos fruit, segons els experts, del període nadalenc».

Per això veu normal que es demanin més instruments per a lluitar contra el virus, però ha insistit que l'estat d'alarma actual és suficient. «Les anàlisis que hem fet des dels serveis del ministeri indiquen que és conseqüència», ha dit el ministre, amb la plena confiança que les mesures actuals aconseguiran millorar la situació.

Optimisme després d'un nou màxim històric

Aquest va ser el missatge llançat ahir pel ministeri de Sanitat després d'anunciar les noves dades del cap de setmana. Espanya suma 84.287 nous casos i 455 morts, amb una incidència acumulada de 689 casos. Malgrat reconèixer que són dades nefastes que assenyalen el moment crític en el qual es troba el nostre país, Sanitat creu que la tendència s'està suavitzant i llança un missatge d'optimisme.

Una cosa que no coincideix amb el que senten les comunitats autònomes, que augmenten la pressió sobre el Govern perquè els doni més instruments per a combatre la pandèmia. Diverses regions han demanat una modificació de l'estat d'alarma per a poder avançar el toc de queda, i Sanitat s'ha obert a debatre'l en el Consell Interterritorial demà.

No obstant això, Castella i Lleó ha decidit no esperar i aprovar una ampliació del toc de queda a les 8 de la tarda. Una decisió que ara està en mans del Tribunal Suprem i que ha obert un conflicte entre la comunitat i el Govern.

Ahir, la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, va recordar que les mesures que afecten els drets fonamentals dels ciutadans han de prendre's amb molta cura. Aquest matí, el ministre de Sanitat també ha fet referència a això i ha assegurat que «si cal canviar l'horari del toc de queda per un termini major de 15 dies, ha d'autoritzar-ho el Congrés dels Diputats, la qual cosa exigeix un consens polític».

Sobre el seu salt a la política catalana

El ministre de Sanitat també s'ha referit al seu salt a la política catalana, que tanta polèmica ha aixecat. Molts van criticar l'anunci en considerar que Salvador Illa deixa el ministeri escapçat en el pitjor moment, en plena onada de contagis. En l'entrevista d'aquest matí ha assegurat que la decisió no l'afectarà i que està centrat en la seva labor al capdavant del ministeri.

«No faig càlculs de si em perjudicarà la labor com a ministre en les eleccions, ara tinc una responsabilitat, el que toca és assumir-la i és el que estic fent. No sé si anirà pitjor o millor», ha dit, confiat que pot portar al PSC a la presidència de la Generalitat: «Estic preparat per a ser president».