Els gossos pateixen molta calor durant l'estiu. Foto: Laia Solanellas
Estem davant d'una forta onada de calor i no només hem de prendre precaucions en les persones, si no que també els animals poden patir-ne les conseqüències. La forta calor no només ens afecta a nosaltres, als gossos els afecta especialment perquè la seva temperatura corporal puja més ràpidament que la dels humans i les tècniques que ells utilitzen per refredar-se no són molt eficaces, ja que opten per esbufegar a través de la respiració o suant per sota les potes o zones amb poc pèl com la panxa.
Per tot això és importantíssim que durant l'estiu estiguem pendents del nostre gos i intentar que no tingui calor, sobretot si és de pèl fosc, ja que com tots sabem el negre absorbeix més la calor. No cal dir que no hem de deixar absolutament mai el nostre gos tancat dins el cotxe amb les finestres pujades o obertes i menys durant l'estiu. En tan sols 10 minuts un gos al cotxe pot començar a patir greus danys i amb 20 minuts morir.
Els gossos grans són més propensos a patir un cop de calor que els joves, tot i que cap se n'escapa, i entre les races amb més perill perquè normalment ja tenen problemes de respiració pel seu morro xato hi ha el Bulldog anglès, el Bulldog francès, els Carlins, Bòxer, Pequinès, etc. També cal tenir en compte si el vostre gos pateix alguna cardiopatia perquè la calor pot jugar-li una mala passada. Els símptomes més evidents d'un cop de calor passen molt ràpidament, però prèviament podem veure com el gos es mareja, esbufega i respira molt ràpid i no ens fa cas. Quan el seu cos arriba al límit, el gos es desmaia i entra en xoc.
Què fer si el nostre gos pateix un cop de calor
A partir d'aquí, la ràpida reacció és clau per salvar-li la vida, i aquests són els passos que heu de seguir:
— Anar al veterinari més proper el més aviat possible, però si veieu que us quedeu sense temps per salvar-lo seguiu els següents passos i després porteu-lo al veterinari.
— Refredar el gos fins que la seva temperatura baixi fins als 39 graus.
— Si el gos estava en una zona tancada, com un cotxe, on la temperatura era molt elevada l'heu de treure immediatament d'allí en braços i deixar-lo en una zona amb ombra on faci menys calor.
— Mullar el gos amb aigua freda, no gelada perquè podríem provocar un xoc. Per refrescar-lo també podem passar tovalloles humides per la zona de sota de les potes, el coll, al voltant del cap, però no l'hem de cobrir amb tovalloles.
— Fer-li aire amb un ventilador o un ventall.
— Humitejar la boca amb aigua, però no forçar-lo a beure.
— Passar-li alcohol o un tros de gel per les aixelles, engonals i la nuca.
— Començar a fer-li un massatge a la part inferior de les extremitats per afavorir la circulació.
— Si fent tot això comença a respirar bé i sembla que es troba millor, vés directe cap al veterinari.
Com evitar un cop de calor en gossos?
Si no voleu haver de patir aquest tràngol, mai deixeu el vostre gos en espais tancats on la temperatura pot pujar ràpidament ni en situacions on l'animal es pugui estressar perquè és un factor que també ajuda a augmentar la possibilitat del cop de calor. També hem d'estar molt pendents durant l'estiu que el nostre gos tingui sempre aigua i que pugui posar-se a l'ombra en qualsevol moment. Eviteu les hores de màxima insolació per sortir a passejar, i si ho feu procureu passar per l'ombra i sempre tenint en compte que el terra crema molt i els gossos poden patir cremades greus a les seves potes.
Òbviament, eviteu que el gos corri i faci esforços al carrer quan encara fa molta calor i feu que mengi quan ja hagin passat les hores de calor. Si el vostre gos és de pèl clar ho heu de tenir en compte perquè es poden cremar fàcilment com ens pot passar a nosaltres, i fins i tot els podem posar protector solar consultant abans el veterinari.