Si reduim el consum de carn, l'agricultura i la indústria càrnica no emetran tantes tonelades de CO2

Salvar el món de la crisi climàtica demana menjar menys hamburgueses i més verdura

Varis experts exigeixen reduir un 40% el consum de carn de vaca i porc i aturar l’expansió agrícola que sosté aquesta indústria abans del 2050, o els efectes al clima seran crítics

El centre d’investigació nord-americà ‘World Resources Institute’ exigeix baixar un 40% el consum de carn de vaca, porc i ovella per lluitar contra l’emergència climàtica actual i assegurar l’aliment de 10.000 milions de persones l’any 2050. L’organització té la voluntat de frenar el creixement del sector agrícola que manté la producció de carn, afavorint per altra banda els espais naturals i els boscos.

Un informe d’aquest institut alerta que el sistema productiu mundial ha de canviar urgentment per garantir que hi hagi aliments saludables per a tothom, la qual cosa farà possible un desenvolupament durador i sostenible pel planeta. Per això, posa a l'abast dels governs una llista de solucions per sensibilitzar, abans del 2050, la necessitat de millorar la producció alimentària, reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle a l'agricultura i evitar una expansió agrícola insostenible.

Més dieta vegetariana y menys carn

L’informe argumenta que la meitat de la població del món ja consumeix un 50% més de proteïnes de les que necessita el cos, mentre que les dels vegetals ja poden cobrir aquestes calories de manera molt més eficient.

Les fruites, llegums i verdures tenen un comportament ambiental molt més sostenible que la producció d'aliments basats en la carn, perquè aquests últims són molt més agressius en l'ús de recursos que les verdures i, per tant, generen fins a 13 vegades més tones de diòxid de carboni per cada milió de calories produïdes.

L'any 2050, segons les demandes actuals de productes i el consum de carn, es necessitaria augmentar la seva producció entre un 50% i un 70%, una magnitud que implicaria un desenvolupament molt greu pel medi ambient.

L'agricultura tradicional ens aportarà les calories que substiuriem de la carn
L'agricultura tradicional ens aportarà les calories que substiuríem de la carn | Pixabay

 

Canviar els hàbits per salvar el món

Ja que els humans som omnívors, si canviéssim un 30% els nostres hàbits alimentaris i ens decantéssim per a una dieta més vegetariana, reduint el consum de carn a 1,5 hamburgueses a la setmana, ja aconseguiríem cobrir la meitat dels objectius de reducció de les emissions que recomana el Pacte de Paris. Això demanaria que 2.000 milions de persones de tot el planeta redueixin un 40% la ingesta de bistecs de vaca i les costelles de xai, per exemple.

Tanmateix, aquesta mesura estimularia la productivitat, protegiria els ecosistemes i provocaria una cadena de canvis que farà augmentar l'aqüicultura i les accions contra les emissions del sector agrícola i la indústria càrnia. Tim Searchinger, autor principal de l’estudi, adverteix que «hem de pujar dramàticament el rendiment, més ràpid del que ho hem fet històricament, mitjançant un cultiu més intel·ligent».

Veus crítiques als canvis

La investigació és massa optimista del potencial de la tecnologia per modificar genèticament els cultius i produeixin més nombre d’aliments i més saludables, afirma Bill Freese, analista de política científica del ‘Center for Food Safety’.

A més, a partir d’un estudi de 2014, que es troba a la revista Nature, s’ha arribat a la conclusió que els cultius transgènics són un tipus innecessari i molt costós, ja que el cultiu tradicional és més ràpid d’obtenir que un alternatiu, dissenyat artificialment perque sigui resistent a la sequera.

També et pot interessar: