Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere

Sánchez anuncia la mesura que prorrogarà més enllà del 9 de maig

El president espanyol ho ha anunciat aquest dimecres durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres durant la seva compareixença al Congrés que un cop acabi l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig el seu executiu prorrogarà tres mesos més totes les mesures dels darrers reials decrets en matèria de desnonaments i lloguer. Sánchez ha assegurat que l'objectiu del seu govern és que «no es quedi ningú enrere». D'aquesta manera es prorrogarà tres mesos la possibilitat de demanar una moratòria o condonació parcial del lloguer quan el propietari sigui un gran tenidor o una entitat pública.

Així mateix, amb aquesta pròrroga, també s'amplien tres mesos els contractes que es poden acollir a una pròrroga extraordinària de sis mesos del lloguer en els mateixos termes que el contracte que expiri. A més, es prorroga la suspensió dels desnonaments i llançaments a arrendataris vulnerables sense alternativa residencial, incloses les llars afectades per processos de desnonaments que no derivin de contractes de lloguer, sempre i quan hi hagi dependents, víctimes de la violència masclista o menors d'edat a càrrec.

Totes aquestes mesures tenien vigència fins a la finalització de l'estat d'alarma, el 9 de maig, i es prorrogaran fins al 9 d'agost. Segons Sánchez es complementen amb altres mesures que ja estan en marxa sobre habitatge, entre les que pretén sumar ben aviat la Llei d'Habitatge.

El president del govern espanyol reivindica els valors de la República

Sánchez ha obert el debat recordant el 90 aniversari de la proclamació de la República, un projecte «modernitzador» que «buscava la consolidació de la pau» i «prioritzar el valor de la democràcia». «Aquell projecte que va néixer avui fa 90 anys era el primer d'Espanya que apostava per l'educació i la ciència com a motor de la modernitat», ha dit, afegint que el darrer vincle amb aquell projecte és la signatura de l'entrada d'Espanya a la Unió Europea el 1985.

En aquest sentit, Pedro Sánchez ha assenyalat que «30 anys després els rellotges no s'aturen i serà la democràcia, la Constitució i Europa qui s'imposi al discurs de l'odi i ens ajudi a superar la pitjor crisi sanitària, econòmica i social».

Presentació del pla de recuperació

Sánchez ha presentat el pla de recuperació, que ja va avançar dimarts en roda de premsa després del Consell de Ministres i enviarà aquest mes d'abril a la Comissió Europea, i ha reiterat que és un «gran motor» per a l'economia espanyola. El president del govern espanyol ha tornat a explicar que un 40% de les inversions seran per a la transició ecològica, el 31% a la transformació digital, un 10,5% a educació i formació i un 7% en R+D+i.

L'oposició ha criticat durament el discurs triomfalista de Pedro Sánchez aquest matí, i Pablo Casado ha estat el més dur. «Vostè qui es creu que és?», li ha dit, alhora que l'ha definit com «el pitjor president de la democràcia». Més enllà dels eslògans, li ha demanat que porti el pla de recuperació al Congrés perquè sigui debatut i votat.


En la seva rèplica, Pedro Sánchez ha defensat el seu pla i l'ha comparat amb la Segona República, «aquell ambiciós projecte que buscava la modernització de l'Estat i de la societat, la consolidació de la pau, la derrota de la dictadura i el valor de la democràcia».