Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Sánchez aprova l'estat d'alarma per tot Espanya i el vol allargar fins a l'abril

La principal mesura revelada és el confinament nocturn de les 23.00 hores a les 06.00 del matí a tot el país

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
Sánchez ha aprovat el confinament nocturn fins a l'abril | Catalunya Diari

El govern espanyol presidit per Pedro Sánchez ha aprovat aquest matí un nou d'estat d'alarma per a tota Espanya, segons 'El País'. La principal mesura revelada és el confinament nocturn de les 23.00 hores a les 06.00 del matí a tot el país. La proposta és que aquest estat d'alarma tingui vigència durant sis mesos. El país torna d'aquesta manera a l'estat d'alarma 7 mesos després del decret del passat 14 de març que va fer-se per detenir la primera onada de la pandèmia de la Covid-19 i que va ser la segona ocasió en democràcia en què es declarava, avalant-se en l'article 116 de la Constitució.

Ara ja és la quarta vegada, ja que també s'ha emprat per tancar Madrid. Cal recordar, però, que el nou estat d'alarma no serà com el que va declarar-se el passat març, ja que aquest serà més suau i té una duració està determinada. Amb tot, el govern de Sánchez només pot aprovar l'estat d'alarma de moment per 15 dies, però al text del decret és precisament on s'inclou la necessitat d'allargar-lo.

Els suports necessaris per a la votació de la pròrroga

Així mateix, l'executiu no hauria de tenir problemes en la votació per la pròrroga de la mesura, que preveu durar fins a l'abril del 2021, perquè Ciutadans ha ofert els seus vots a favor, i tant el PNB com ERC i JxCat, que governen al País Basc i a Catalunya respectivament, ja van demanar l'aplicació de l'estat d'alarma. Tanmateix, Sánchez insisteix a aconseguir el suport del PP, que lidera un total de cinc governs autonòmics, entre ells Madrid, la comunitat que més en contra s'ha mostrat en l'aplicació d'un nou confinament.

El Consell de Ministres s'ha reunit de forma extraordinària després de la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat on 10 territoris –cap del PP- es van pronunciar a favor de la mesura. La direcció del PP s'ha mostrat contrària a la mesura i ha demanat als seus presidents autonòmics que no la sol·licitin, fet que posa en dubte que els populars votin a favor d'una pròrroga si se sotmet a la cambra baixa.

L'aprovació de l'estat d'alarma dota les Comunitats Autònomes de mecanismes jurídics que els permetin restringir la mobilitat sense topar –com en les últimes setmanes- amb els diferents criteris dels jutges que han avaluat les decisions autonòmiques. Aquesta necessitat de clarificar el marc normatiu va ser una de les peticions que la Generalitat va posar sobre la taula al Consell Interterritorial.

Tot plegat a 24 hores de la Conferència de Presidents que Sánchez ha convocat per aquest dilluns per parlar del repartiment dels fons europeus per a la recuperació. La reunió –telemàtica- comptarà amb la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.